Strona główna Tagi UE
Tag:

UE

Procedury graniczne w relacjach Unii Europejskiej i Zjednoczonego Królestwa

Procedury graniczne w relacjach Unii Europejskiej i Zjednoczonego Królestwa - Przewodnik Zjednoczonego Królestwa dla przedsiębiorców dotyczący przyszłych wymogów i procedur na granicach: „The Border with the European Union Importing and Exporting Goods”

Otwarte konsultacje publiczne w sprawie polityki promocyjnej UE

Komisja Europejska zaprasza wszystkich zainteresowanych do udziału w konsultacjach publicznych w sprawie polityki promocyjnej Unii Europejskiej.

Jak nowe regulacje unijne wpłyną na polskie rolnictwo?

20 maja 2020 r. Komisja Europejska przyjęła strategię „Od pola do stołu” oraz „Strategię na rzecz bioróżnorodności”, które są częścią „Europejskiego Zielonego Ładu”. W jaki sposób nowe regulacje wpłyną na polskie rolnictwo? Jakie szanse i zagrożenia wiążą się z nowymi przepisami? Oto opinia prof. dr. hab. Marka Mrówczyńskiego, Dyrektora Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu.

Eksport towarów pochodzenia roślinnego w 2019 r.

W 2019 r. w jednostkach organizacyjnych PIORiN wydano łącznie 59 470 świadectw fitosanitarnych, w tym: 56 561 świadectw fitosanitarnych dla eksportu i 2 909 świadectw fitosanitarnych dla reeksportu. Wydane dokumenty były skierowane do organizacji ochrony roślin 122 państw trzecich, tj. innych niż państwa członkowskie Unii Europejskiej. Liczba wydanych świadectw fitosanitarnych wzrosła w porównaniu do 2018 roku o 14 901, tj. 33%.

Nowe standardy w produkcji żywności

Komisja Europejska opublikowała 20 maja 2020 roku Strategię "od pola do stołu" na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego (F2F). Dokument jest kluczowym elementem europejskiego porozumienia w sprawie ochrony środowiska (European Green Deal). Celem strategii jest całościowa zmiana podejścia do produkcji żywności, a także wyznaczenie w tym zakresie światowego standardu.

Brexit i co dalej?

31 stycznia 2020 r. Wielka Brytania opuściła Unię Europejską. Od lutego rozpoczął się okres przejściowy, który będzie trwać do końca 2020 roku.

Synchronizacja ukraińskiego prawa z UE

Rada Najwyższa Ukrainy uchwaliła ustawę o zmianie niektórych przepisów znajdujących się w aktach prawnych  tego państwa a dotyczących ulepszenia prawnej ochrony oznaczeń geograficznych produktów.

Owoce, warzywa i mleko w szkołach

Wraz z rozpoczęciem nowego roku szkolnego 2019/2020 wznowiony zostanie unijny program dystrybucji owoców, warzyw i mleka wśród uczniów w państwach UE.

Żywność ekologiczna w szkołach w Tarnogrodzie

Rolnicy ekologiczni odwiedzają kolejne województwa, by propagować rolnictwo ekologiczne, informować o nim, dzielić się wyprodukowaną żywnością, zbierać opinie konsumentów, ale i edukować najmłodsze pokolenia.

Czy żywność jest skażona pestycydami?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84,5 tys. próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. To kolejny rok, w którym ponad 96 proc. przebadanych próbek spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach.