Marokański rynek owoców miękkich rośnie w siłę

W sezonie 2014/2015 eksport marokańskich owoców miękkich - truskawek, malin oraz borówek wzrósł o 6% w stosunku do sezonu wcześniejszego. W sumie eksport zamknął się wielkością 160,0 tys. ton, z czego 97% stanowiła wysyłka samych tylko truskawek. Ostatnie lata to okres bardzo dynamicznego rozwoju upraw owoców miękkich w tym kraju.
Obecnie te trzy wspomniane produkty uprawiane są na łącznym obszarze 4,9 tys. ha w tym około 85% upraw stanowią truskawki, 10% borówki, a 5% powierzchni maliny. Marokańskie owoce miękkie najbardziej popularne są na rynku europejskim i amerykańskim. W latach 2008-2015 eksport malin zwiększył się czterokrotnie z 949 ton do obecnych prawie 4,0 tys. ton, borówek aż 28 – krotnie ze 139 ton do 3,9 tys. ton. Około 95% eksportowanych z Maroka owoców trafi na unijny rynek, w tym 88% wysyłki absorbują w zasadzie trzy unijne rynki – 35% Hiszpania, 33% Francja i 20% Wielka Brytania. 
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZakaz importu wybranych produktów z Ghany
Następny artykułSłabe zbiory śliwek w Niemczech

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.