1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi Maroko
Tag:

maroko

Wzrost eksportu marokańskich pomidorów do UE

Od października 2018 r. do maja roku bieżącego Maroko wyeksportowało 426,07 tys. ton pomidorów. To o 10% więcej, niż w poprzednim sezonie.

Mniejsze kontrole w imporcie pomidorów z Maroka

Komisja Europejska wprowadziła zmiany w sposobie w jakim przeprowadzane są kontrole fitosanitarne importowanych pomidorów z Maroka na terytorium UE. Nowe zasady weszły w życie z dniem 1 stycznia 2018 r. 

Ogromny wzrost produkcji truskawek. Co jest powodem?

Ten północnoafrykański kraj stał się znaczącym producentem i eksporterem truskawek. W ciągu 27 lat powierzchnia uprawy tych owoców wzrosła z 10 ha do 3660 ha.
 
 
 

25% spadek eksportu pomidorów z Maroka

W pierwszych dwóch tygodniach listopada eksport marokańskich pomidorów na rynek Unii Europejskiej zmniejszył się o 25 proc. (w porównaniu do tego samego okresu w ubiegłym roku). Łącznie do UE trafiło w tym okresie 9 tys. ton pomidorów. 

Ile pomidorów z Maroka trafi do UE?

Przewiduje się że w tym sezonie eksport pomidorów z Maroka może być niższy niż ubiegłoroczny. W najlepszym wypadku osiągnie on poziom 517 tys. ton, z czego na rynek Unii Europejskiej trafi 403 tys. ton - podaje freshplaza.
 

Marokańskie warzywa dominują na unijnym rynku

W pierwszej połowie 2016 roku największymi dostawcami warzyw do państw Unii Europejskiej z ugrupowania państw trzecich były Maroko i Egipt. W sumie w omawianych pierwszych sześciu miesiącach minionego roku z Maroka państwa unijne zaimportowały 482,6 tys. ton warzyw, a z Egiptu odpowiednio 250,6 tys. ton. W porównaniu z analogicznym okresem 2015 roku to wzrost dostaw o 13% w ujęciu ilościowym w przypadku marokańskich warzyw i o ponad 10% dla egipskich.

W Unii coraz więcej warzyw z Maroka, Egiptu i Turcji

Maroko i Egipt to najważniejsi afrykańscy dostawcy warzyw do państw Unii Europejskiej. W 2016 r. kraje te zwiększyły eksport do UE odpowiednio o 13 proc. i 10 proc., do poziomu 482 tys. ton oraz 250 tys. ton – podaje hortibiz.

Maroko dominuje na rosyjskim rynku

Jak wynika z najnowszych danych, Maroko to obecnie państwo, które najbardziej skorzystało na wprowadzeniu przez stronę rosyjską zakazu wwozu żywności, w tym owoców i warzyw z Turcji. Do czasu wprowadzenia embargo przez Rosję to właśnie Turcja zaliczała się do czołówki eksporterów produktów ogrodnictwa na rynek rosyjski. 
 

Prezydent W. Putin zaskoczony

Wczoraj w Moskwie prezydent Federacji Rosyjskiej Władimir Putin spotkał się z przebywającym w Moskwie królem Maroka Muhammedem VI. To czwarte spotkanie tych przywódców państw. Wśród omawianych spraw były kwestie kontaktów handlowych.
 

Mimo protestów Komisja Europejska nie zamierza rewidować porozumienia o handlu pomidorami z Marokiem

W styczniu 2016 roku hiszpańscy producenci pomidorów zwrócili się do KE z wnioskiem o wprowadzenie limitów na import pomidorów z Maroka. Ich zdaniem wolumen przywozu przekracza ustalone kwoty.

Ostatnie artykuły

Sytuacja hydrologiczna w maju

Majowe opady tylko nieznacznie poprawiły sytuację, jeśli chodzi o suszę rolniczą. W większości województw wilgotność gleb wzrosła, ale przede wszystkim na poziomie do 7 cm. Wciąż mamy bardzo złą sytuację w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego, bo tam opady były mniejsze, dlatego gleby wykazują brak wilgotności nawet do głębokości 1 m.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia się.

Komunikat sadowniczy PROCAM 11 z 27.05.2020

Krzysztof Gasparski z PROCAM Polska w najnowszym komunikacie sadowniczym z dnia 27.05.2020. Choroby i szkodni w sadach oraz nawożenie. Jabłonie, grusze i czereśnie.