Na Dolnym Śląsku regionalne produkty żywnościowe będą łatwiej dostępne

Nawiązanie współpracy między producentami regionalnej żywności i właścicielami sklepów zajmujących się jej sprzedażą, a także pozyskanie nowych członków, to najważniejsze efekty zakończonej w piątek konferencji Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska.

Jak oceniła w piątek Renata Dyląg z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, konferencja przyniosła konkretne efekty. – Przede wszystkim producentom regionalnych produktów żywnościowych udało się nawiązać współpracę z właścicielami sklepów z tego typu żywnością, dzięki czemu będą mieli ułatwioną dystrybucję swoich produktów. Poza tym, część firm reprezentowanych na konferencji, jest zainteresowana uczestnictwem w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Jest to już teraz dość znana marka, co daje jej uczestnikom pewien prestiż – powiedziała.

W opinii dyrektora Wydziału Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego Pawła Czyszczonia, konferencja miała także charakter promocyjny. – Zależało nam na tym, aby uczestnicy spotkania wymienili doświadczenia związane z realizacja przedsięwzięć promujących regionalną żywność. Niezwykle ważne było również umożliwienie nawiązania współpracy pomiędzy producentami produktów lokalnych, tradycyjnych i ekologicznych a restauratorami i hotelarzami, którzy serwując te wyroby wpływają na ich popularyzację – powiedział Czyszczoń.

Podczas zakończonego w piątek dwudniowego spotkania uczestnicy Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska, a także jej przyszli członkowie oraz specjaliści zajmujący się tą tematyką, mogli nie tylko dowiedzieć się więcej o funkcjonowaniu sieci, ale również wymienić doświadczenia oraz porozmawiać na temat najważniejszych zagadnień związanych z regionalną żywnością.

Uczestnicy konferencji odwiedzili także producentów żywności z terenu Dolnego Śląska, którzy są wizytówką regionu w produkcji wyrobów spożywczych, certyfikowanych znakiem sieci. Zwiedzili m.in. zakład przetwórstwa mięsnego „Galicja” w Niemczy, zakłady „Olvita” wytwarzające oleje tłoczone na zimno oraz gospodarstwo ekologiczne „Kozia Łąka” w Łomnicy.

Organizatorami wrocławskiego spotkania był Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska zrzesza ok. 40 producentów, handlowców, przetwórców produktów regionalnych, a także restauratorów, którzy chcieliby zaproponować swoim gościom potrawy wyraźnie powiązane z regionem. Certyfikowane przedsiębiorstwa oferują wysokiej jakości regionalne produkty oraz dania sporządzane z lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMF ma projekt podatku dochodowego dla rolników
Następny artykułZainteresowanie dopłatami rolno-środowiskowymi w Podlaskiem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.