Nowe produkty o chronionych nazwach

17 maja UE opublikowała rozporządzenie Komisji nr 454/2013 rejestrujące nowe nazwy chronione.

Ail fume d’Arleux (Chronione Oznaczenie Geograficzne) jest francuskim czosnkiem, któremu tradycyjna metoda splatania i wędzenia przy użyciu lokalnego torfu, węgla brunatnego, słomy lub trocin zapewniają długi okres przechowywania. Ail fume d'Arleux ma tradycyjnie postać warkoczy złożonych z 3, 10-90, a nawet 120 główek. Na tworzenie warkoczy pozwala suszenie główek czosnku z liśćmi, na polu lub metodą wentylacji wymuszonej w zadaszonym miejscu. Warkocze splata się ręcznie w taki sam sposób jak włosy.

Również 17 maja ukazało się kolejne rozporządzenie nr 455/2013 rejestrujące grecki produkt- Xira Syka Taxiarchi (Chroniona Nazwa Pochodzenia). To suszone figi (Ficus carica) odmiany smyrneńskiej, koloru żółtawego, mają przyjemny zapach i słodki smak. Specyfika tych fig polega na tym, że są one naturalnie suszone na słońcu, ich miąższ ma charakterystyczny, słodki smak, a owoce mają określoną wielkość. Xira Syka Taxiarchi mają jednolity, żółtawy kolor, cienką skórkę i miąższ o konsystencji miodu. Mają przyjemny zapach, słodki smak i są duże – w kilogramie mieści się 45-55 sztuk.

Za: FAMMU/FAPA

pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMaroko nawiązuje współpracę z Polską
Następny artykułWstępna prognoza zbiorów wiśni we Francji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.