21 stycznia bieżącego roku Komisja opublikowała rozporządzenia wpisujące na unijną listę nazw chronionych dwa nowe produkty – rozporządzenie nr 47/2014 dotyczące niemieckiej kapusty białej i czerwonej - „Dithmarscher Kohl” oraz rozporządzenie nr 48/2014 – „Châtaigne d’Ardèche” – francuski produkt w postaci świeżych nieobranych kasztanów, suchych całych obranych kasztanów lub mąki kasztanowej.
Odmiany kapusty uprawiane w Dithmarschen odznaczają się cienkimi warstwami liści, chrupkością, małą wielkością głąba i wysoce wyważonym smakiem. Ponadto odmiany kapusty białej odznaczają się silnym zielonym zabarwieniem sięgającym do głębiej leżących warstw liści, a odmiany kapusty czerwonej mają barwę głębokiego czerwonego fioletu z niewielkim udziałem bieli. Obszar upraw Dithmarschen jest jednym z dwóch powiatów położonych na zachodnim wybrzeżu Szlezwiku-Holsztynu.
Obszar geograficzny „Châtaigne d’Ardèche” znajduje się na zachód od doliny Rodanu, na brzegu Masywu Centralnego, i obejmuje głównie obszar departamentu Ardèche.
Źródło: FAMMU/FAPA