W ostatnim tygodniu lutego importowane warzywa potaniały, dzięki ociepleniu w całej Europie. – Tę stabilizację przyspieszył w ostatniej dekadzie lutego zmniejszony popyt oraz dostawy warzyw z krajów Beneluksu- zaznacza rzeczniczka.
Importowane bakłażany są sprzedawane obecnie na rynku hurtowym w Broniszach w cenie od 4-6 zł za kg, co oznacza spadek ceny o 1/5, w porównaniu z ceną z analogicznego okresu ub.r. Kalafiory kosztują 3,70-5,60 zł za sztukę, tj. o 15 proc. mniej niż rok wcześniej.
O tyle samo potaniała papryka kolorowa, która w ofercie hurtowej kosztuje od 9,6 zł do 11,00 zł za kg. Za zieloną trzeba zapłacić od 7,50 do 8,50 zł za kg. Pomidory importowane to wydatek rzędu 5,00 do 6,50 zł za kg, czyli o 30 proc. mniej w porównaniu z 2016 rokiem.
Natomiast ogórki z importu są o 40 proc. droższe w porównaniu z ubiegłym rokiem i kosztują od 8,25 do 10,00 zł za kg. Sałata lodowa, która do niedawna kosztowała ponad 200 proc. więcej niż rok wcześniej, teraz jest droższa zaledwie o 80 proc. i kosztuje od – 4,50 do 5 zł za szt.
Rzodkiewka, która kojarzy się z wiosną, w całości pochodzi z importu i kosztuje w hurcie od 1,20 zł do 1,50 zł za pęczek, tzn. tyle samo co w ubiegłym roku.
Zdecydowanie tańsze, bo o połowę, są polskie warzywa z ubiegłorocznej produkcji takie jak: cebula, kapusta czy marchew. Za cebulę i kapustę białą trzeba zapłacić od 30 groszy do 60 groszy za kg; a cena marchwi to 60-80 groszy za kg.
Pojawiają się w Broniszach pierwsze polskie nowalijki pochodzące spod osłon – to ogórki i pomidory. Na razie są one drogie, ale z każdym dniem produkcja szklarniowa będzie rosła. Krajowe pomidory są w cenie od 17 do 18 zł za kg, a ogórki spod osłon kosztują 7,50-9,00 zł/ kg. W porównaniu z minionym rokiem pomidory i ogórki są droższe o ok. 1/5.
Źródło: