W 2016 roku Holendrzy dostarczyli na polski rynek według danych Eurostat dokładnie 379 tys. ton owoców i warzyw. To w porównaniu z rokiem 2015 o zaledwie 1% mniej – wówczas import z Holandii wyniósł 382,6 tys. ton.
Ze wspomnianej ilości 379,0 tys. ton zaledwie, zdaniem unijnego źródła, 92,8 tys. ton to eksportowane holenderskie produkty, pozostałe ponad 286,0 tys. ton to produkty ogrodnictwa reeksportowane przez Holendrów.
W imporcie z Holandii dominowały banany z wynikiem 44,3 tys. ton oraz cebula – prawie 39,0 tys. ton. Ponadto sporo z Holandii sprowadziliśmy pomidorów – 38,8 tys. ton, gruszek – prawie 27,0 tys. ton, cytryn – 22,6 tys. ton, pomarańczy – 20,8 tys. ton oraz 18,5 tys. ton winogron, 18,3 tys. ton marchwi i niecałe 17,0 tys. ton grapefruitów oraz papryki słodkiej.
za: FAMMU/FAPA