Jak wynika z danych organizacji ISAAA, na które powołuje się Fundacja Programów dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA), najwięcej upraw GMO przybyło w 2010 r., gdy ich powierzchnia zwiększyła się o 10 proc. Rośliny GMO uprawia 17,3 mln rolników w 28 krajach na świecie. Ponad 90 proc. z nich (ok. 15 mln) – to właściciele małych gospodarstw z krajów rozwijających się – podała ISAAA (Międzynarodowy Instytut Propagowania Upraw Biotechnologicznych).
Uprawy GMO znajdują się w 20 krajach rozwijających się oraz 8 rozwiniętych. Najwięcej takich upraw w ubiegłym roku zanotowano w Stanach Zjednoczonych – 69,5 mln ha (wobec 69 mln ha rok wcześniej), Brazylii – 36,6 mln ha (wobec 30,3 mln ha) oraz w Argentynie – 23,9 (wobec 23,7 mln ha). W Kanadzie było 11,6 mln ha, Indiach – 10,8 mln ha, Chinach – 4 mln ha, Paragwaju – 3,4 mln ha, Pakistanie – 2,8 mln ha, RPA – 2,9 mln ha i Urugwaju 1,4 mln ha.
W Unii Europejskiej dopuszczone do uprawy są dwie rośliny GMO: kukurydza Bt oraz ziemniak Amflora. Według ISAAA, w 2012 r. w 5 krajach UE (wobec 8 rok wcześniej), tj. w Hiszpanii, Portugalii, Czechach, Słowacji, Rumunii uprawiano kukurydzę Bt na powierzchni ok. 130 tys. hektarów, czyli o 13 proc. większej niż w 2011 r. Plantacje tej rośliny znajdowały się głównie w Hiszpanii (90 proc. areału – tj. 116 tys. ha).
W świecie uprawy GMO zajmują tylko 3 proc. gruntów rolnych.
W Polsce od 28 stycznia obowiązuje zakaz uprawy roślin genetycznie modyfikowanych.
Źródło: