Powstaje Podlaski Szlak Kulinarny

warzywa i owoce
Producenci najlepszych podlaskich smakołyków i regionalnych dań mogą się przyłączyć do powstającego Podlaskiego Szlaku Kulinarnego. Szlak ma promować te produkty.
W regionie do 10 czerwca odbywać się będą spotkania organizacyjne. Szlak ma być zainaugurowany 30 czerwca podczas konferencji w urzędzie marszałkowskim w Białymstoku. Trwają prace nad jego formułą.
 
Wicedyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie Mariusz Cylwik powiedział PAP Life, że do przystąpienia do szlaku są zachęcani wytwórcy regionalnej żywności, którzy np. w poprzednich latach byli nagradzani w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo” Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wyjaśnił, że chodzi też o takie produkty, które są dostępne dla potencjalnych kupujących przez cały czas, a nie tylko okazjonalnie.
 
Inicjatorzy powstania regionalnego szlaku liczą, że znajdzie się na nim ok. 100 produktów. „Na początek chcielibyśmy, by było to po 8-10 w każdym powiecie” – mówi Cylwik.
 
Szlak ma mieć charakter wojewódzki, ale pomysł zakłada, że będą się na jego terenie znajdować lokalne spiżarnie oddające charakter lokalnej kuchni, np. spiżarnia litewska (na Suwalszczyźnie zamieszkuje mniejszość litewska), białowieska, biebrzańska, szlachecka czy kurpiowska, ale też spiżarnie dedykowane konkretnym rodzajom żywności, np. wędlinom czy serom, tak by miłośnicy tych smaków mogli wędrować ich szlakiem w poszukiwaniu interesujących ich produktów.
 
Podlaski Szlak Kulinarny ma być również formą porozumienia wytwórców regionalnej żywności. Będzie miał swój znak. W ramach szlaku producenci żywności będą też mogli wspólnie starać się o pieniądze.

za:  

od redakcji: miejmy nadzieję, że Szlak nie ominie Korycina (truskawki) czy największych w Europie plantacji czarnych  porzeczek, borówki wysokiej (po sąsiedzku, ta sama gmina), licznych sadów, no i najbardziej na pólnocny wschód wysuniętej polskiej winnicy (Szypliszki).

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMalina: rośnie zagrożenie patogenami
Następny artykułBędą równe płace

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.