Producenci z Sycylii odwiedzą Polskę

Agencja Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich (ICE) to agenda rządowa, która ma za zadanie ułatwiać, wspierać i rozwijać stosunki gospodarcze i handlowe Włoch z zagranicą, ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb małych i średnich przedsiębiorstw oraz działać na rzecz internacjonalizacji firm włoskich oraz marketingu włoskich towarów i usług na rynkach międzynarodowych. Pomiędzy 7 a 10 listopada  ICE organizuje wizytę w Polsce firm z Sycylii zajmujących się produkcją i handlem cytrusami. 
 
Sycylia jest głównym producentem cytrusów we Włoszech, Sycylijski Okręg Produkcji Cytrusów ( Distretto Produttivo Agrumi di Sicilia) powstał w 2011 roku dla wspierania całego sektora w zakresie produkcji, sprzedaży i przetwarzania, zarówno we Włoszech jak i za granicą, przeciwdziałając rozdrobnieniu sycylijskiego rolnictwa. Okręg ma ponad 21.000 hektarów upraw i osiąga łącznie roczne obroty w wysokości ponad 400 milionów euro. 
 
Z najbardziej znanych sadowniczych produktów pochodzących z Sycylii należą: pomarańcza Arancia Rossa di Sicilia IGP (ChOG, Chronione Oznaczenie Geograficzne) z odmianami ‘Tarocco’,’Moro’ i ‘Sanguinello’ i innymi uprawianymi w prowincjach Katania i Syrakuzy i w niektórych partiach prowincji Enna na powierzchni około około 35.000 ha.  

‘Arancia di Ribera’ DOP (ChNP, Chroniona Nazwa Pochodzenia) zarezerwowana jest dla upraw pochodzących z niektórych klonów odmian ‘Brasiliano’, ‘Washington Navel’ i ‘Navelina’. Obszar ich produkcji w prowincjach Agrigento oraz  wynosi około 6.000 ha. Cytryna Limone di Siracusa IGP w odmianach ‘Primofiore’, ‘Bianchetto’, ‘Maiolino’, ‘Verdello’ to 34% włoskich upraw ogółem, produkt jest dostępny na rynku przez okrągły rok, a produkcja przebiega na około 5.500 ha.

Limone Interdonato IGP produkowana jest w części prowincji Messina położonej nad Morzem Jońskim na około 400 ha. Il Mandarino Tardivo di Ciaculli (późna mandarynka z Ciaculli) jest w fazie przyznawania IGP (Ch.O.G.) i zawdzięcza swą nazwę miejscowości Ciaculli na przedmieściach Palermo, gdzie została odkryta w okresie dojrzewania, późniejszym niż u innych popularnych odmian. Obszar produkcji to około 800 ha.

Brand Limone dell’Etna identyfikuje produkcję cytryn (‘Monachello’, ‘Femminello’, ‘Nostrale’ i in.) u stóp Etny, słynącej z produkcji cytryn “letnich”. Produkcja Limone dell’Etna jest w fazie przyznawania międzynarodowego znaku jakości Chronione Oznaczenie Geograficzne (IGP). Obszar produkcji: około 2000 ha.

 
za: ICE
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRumuni będą inwestować w uprawę borówki
Następny artykułKoniunktura w gospodarstwach rolnych w I półroczu 2016 r.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.