W okresie od początku stycznia do końca września 2016 Wielka Brytania zaimportowała z pozostałych państw unijnych łącznie 6,1 mln ton owoców i warzyw za sumę 7,17 mld euro. Tym samym kraj ten pozostaje największym unijnym importerem owoców i warzyw.
W sumie w pierwszych trzech kwartałach Brytyjczycy zakupili 3,3 mln ton owoców i 2,8 mln ton warzyw o wartości odpowiednio 3,85 mld euro i 3,31 mld euro. Przede wszystkim Wielka Brytania to największy unijny importer pomidorów – w sumie w omawianym okresie ich import zamknął się wolumenem ponad 568,0 tys. ton – i drugim co do wielkości importerem ziemniaków – sprowadzono ich 447,2 tys. ton.
Znaczące były też dostawy słodkiej papryki – 400,0 tys. ton oraz ogórków – 345,2 tys., ponad 208,0 tys. ton sałaty i tyleż samo cebuli. Ponadto około 192,6 tys. ton to import kapusty. Spośród owoców w dostawach na brytyjski rynek dominowały cytrusy z wynikiem prawie 695,0 tys. ton oraz banany – 537,3 tys. ton.
Brytyjczycy chętnie sprowadzali również jabłka i gruszki – razem w pierwszych dziewięciu miesiącach było to ponad 499,0 tys. ton.
W analogicznym okresie brytyjski eksport owoców i warzyw do pozostałych państw wspólnotowych wyniósł nieco ponad 277,0 tys. ton o wartości 204,0 mln euro. Z tej ilości około 190,9 tys. ton to eksport warzyw, a pozostałe 86,2 tys. ton – owoców.
Największe ilości owoców i warzyw dostarczyła na rynek brytyjski Hiszpania – 1,1 mln ton (rynek brytyjski pozostaje trzecim co do wielkości importerem hiszpańskich owoców i warzyw).
W sumie w omawianym okresie pierwszych trzech kwartałów minionego roku handel zagraniczny wymienny pomiędzy krajami Unii Europejskiej wyniósł 28,4 mln ton owoców i warzyw o wartości ponad 26,0 mld euro.
Źródło: FAMMU/FAPA