Podczas gdy negocjatorzy rozpoczynają rozmowy na temat nowego międzynarodowego porozumienia w zakresie klimatu, przewodniczący Copa Martin Merrild podkreśla dziś w Paryżu udział rolnictwa i leśnictwa w walce ze zmianami klimatu i wzywa do wiążącego prawnie porozumienia obejmującego największe gospodarki na świecie.
Przemawiając w Paryżu w czasie wydarzenia zorganizowanego wraz z francuskimi organizacjami rolniczymi (FNSEA, APCA, CNMCCA) oraz Światową Organizację Rolników (WFO), Merrild powiedział: – Cieszę się z owocnej dyskusji, jaką dziś przeprowadziliśmy oraz z tego, że premier Francji pan Manuel Valls podjął głębokie zaangażowanie na rzecz wsparcia dla rolników i spółdzielni oraz ich walki ze zmianami klimatami. Dziękuję organizacjom z Francji za przygotowanie tego wydarzenia. Teraz musimy również włączyć w te kwestie konsumentów, aby lepiej zrozumieli, że rolnicy wykonują cenną pracę, by pomóc wyżywić świat w zrównoważony sposób, prowadząc jednocześnie walkę ze zmianami klimatu.”
– W wymiarze globalnym zmiany klimatyczne stanowią zagrożenie dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego. Za każdym razem, gdy temperatura wzrośnie o jeden stopień Celsjusza, produkcja soi i kukurydzy ma spaść o 17 procent. Jest to oczywiste, że w Europie musimy produkować więcej za mniej, aby wyżywić świat i uniknąć poważnej niestabilności politycznej i społecznej, której wielokrotnie doświadczyliśmy na przestrzeni dziejów. Jestem także przekonany, ze rolnictwo i leśnictwo mogą przyczynić się do wzmożonej sekwestracji dwutlenku węgla w glebie oraz lepszego wykorzystania odnawialnych źródeł energii. Należy uznać ten wkład. Od 1990 r. emisje gazów cieplarnianych z rolnictwa spadły o 23%, podczas gdy na przykład w transporcie wzrosły. Należy to wziąć pod uwagę- dodał.
za: copa.cogeca
pg