Spada nasz eksport owoców na rynki Azji

Niewielki eksport polskich produktów rolno-spożywczych do krajów Azji i tak dostał zadyszki - zauważa "Puls Biznesu". Dotyczy to również owoców i warzyw.

Jak podaje portal gazety, łącznie do Chin, Indonezji, Indii, Japonii, Malezji i Tajlandii od stycznia do czerwca wyeksportowaliśmy towary rolno-spożywcze za 89,16 mln EUR (około 383 mln zł), czyli o 16 proc. mniej niż rok wcześniej.

Rynki azjatyckie miały być perspektywicznymi odbiorcami m.in. naszych owoców i warzyw – tak uważano, gdy szukano krajów, które mogą zastąpić rynek rosyjski, zamknięty przez embargo. Jednak, jak podaje pb.pl, „sprzedaż w tamtym kierunku jest w zasadzie marginalna, a i tak się kurczy”. „W Tajlandii spadek sprzedaży naszych owoców w pierwszym półroczu wyniósł 24 proc., w Malezji (podobnie jak warzyw) spadł do zera. Sprzedaż owoców do Chin spadła o ponad 66 proc., ale wzrosła o ponad 143 proc. sprzedaż warzyw. Owocowe wyniki podbija rosnąca Japonia i spadające, ale z większej bazy niż pozostałe kraje — Indie” – dodaje portal.
 
Więcej na ten temat w „Pulsie Biznesu”.
 
Źródło: pb.pl

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWarzywnicze Międzynarodowe Dni Otwarte w Holandii
Następny artykułInterwencyjny skup jabłek – na Lubelszczyźnie Elizówka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.