Sprzedaż bezpośrednia to pułapka na rolników?

Przyjętą przez Sejm ustawę legalizującą sprzedaż bezpośrednią przetworzonej żywności, rolnicy na których powołuje się "Nasz Dziennik" oceniają jako oszustwo, absurd i pułapkę zastawioną na gospodarzy.

Zgodnie z założeniami przygotowanej przez senatorów ustawy rolnicy mieli uzyskać prawo do sprzedawania wyprodukowanych przez siebie serów, wędlin, pieczywa, ciast, czy przetworów owocowo-warzywnych. Taka działalność miała być nieopodatkowana do wartości 7 tys. zł rocznie.

Gazeta pisze, że w efekcie przewrócenia projektu do góry nogami przez PO, rolnik musi prowadzić ewidencję sprzedaży i płacić 2 proc. podatku ryczałtowego od każdej kwoty jaką uzyska, nieważne czy będzie to 100 zł czy 20 tys. zł. Rolnicy twierdzą, że prowadzenie rejestrów, wypełnianie deklaracji i gnanie z drobnymi pieniędzmi do urzędu skarbowego wyklucza sensowność takich rozwiązań.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZasady nowoczesnego prowadzenia jabłoni
Następny artykułNa Podkarpaciu leśnicy przygotowują się do rójki chrabąszczy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.