Światowy rynek jabłka w sezonie 2014/2015

fot. P. Grel
Światowe zbiory jabłek w sezonie 2014/2015 zostały oszacowane przez USDA na około 1% mniejsze niż w poprzednim sezonie – 70,9 mln ton wobec 71,7 mln ton w sezonie 2013/2014. Jak zawsze na pierwszym miejscu wśród największych, światowych producentów utrzymały się Chiny z tegosezonowymi zbiorami na poziomie 37,8 mln ton.
Kolejne miejsca należą między innymi do unijnej „28” – prognoza na około 13,3 mln ton, Stanów Zjednoczonych – niecałe 5,1 mln ton oraz do Turcji – 2,3 mln ton. Na nieco niższym poziomie oszacowana została światowa konsumpcja jabłek – 59,5 mln ton wobec niecałych 60,8 mln ton w poprzednim sezonie. Oczywiście najwięcej tych owoców konsumowane jest w Chinach – prawie 34,0 mln ton oraz w krajach unijnych – ponad 8,1 mln ton. Na niższych poziomach pozostanie także globalny import i eksport jabłek – odpowiednio wyniosą one 5,1 mln ton oraz 5,5 mln ton. Do przetwórstwa w sezonie 2014/2015 skierowane zostanie 10,9 mln ton jabłek w tym najwięcej w państwach unijnych – 3,9 mln ton oraz w Chinach – 3,2 mln ton. 
za: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDostawy produktów rolnych tylko z umową
Następny artykułRosyjski rynek warzyw

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.