Turcja – pomidorowy potentat

fot. P. Grel
W bieżącym roku tureccy producenci pomidorów spodziewają się około 4% wzrostu produkcji tych warzyw - w sumie zebrane powinno zostać około 11,8 mln ton pomidorów. Z roku na rok obserwowany jest wzrost ich zbiorów w tym kraju, a obecnie Turcja zajmuje już czwarte miejsce wśród największych producentów pomidorów na świecie.
 
Przed nią na liście globalnych liderów są już tylko Chiny, USA oraz Indie. Dla porównania jeszcze w roku 2001 zbiory w Turcji wyniosły 8,42 mln ton, w roku 2006 już 9,85 mln ton, a w roku 2011 – 11,0 mln ton. Przede wszystkim najważniejszym atutem tureckich producentów są niskie koszty produkcji oraz doskonałe warunki klimatyczne do uprawy pomidorów. Tureckie warzywa bardzo chętnie są importowane – corocznie kraj ten eksportuje około 1,2 mln ton pomidorów, z czego po około 30% wysyłki kierowane jest na rynek rosyjski i unijny. Na trzecim miejscu wśród światowych importerów tureckich pomidorów znajduje się Ukraina z zakupami około 8% tureckiego eksportu. 
 
Źródło: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułGdy rozmowy o klimacie w ramach ONZ się przeciągają
Następny artykułInwestycje w infrastrukturę, podatek dla rolników, renta surowcowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.