Unijny handel pieczarkami

Jak wynika z najnowszych danych Światowej Organizacji Handlu w roku 2011 na całym świecie zebrano łącznie 7,036 mln ton pieczarek, a z wielkości tej aż 5,008 mln ton stanowiła produkcja w samych tylko Chinach. Pozostałe 2,028 mln ton to zbiory spoza Chin - tu największym producentem okazały się być w omawianym okresie Stany Zjednoczone wynikiem 390,9 tys. ton, Holandia – 340,0 tys. ton, Polska 198,2 tys. ton oraz Hiszpania – 127,0 tys. ton, Francja – 115,6 tys. ton oraz Włochy – 100,0 tys. ton i Kanada z wynikiem niecałych 79,0 tys. ton.
Poza wspomnianymi powyżej krajami unijnymi spore ilości pieczarek w Unii Europejskiej zbiera się między innymi w Wielkiej Brytanii – 69,3 tys. ton, Irlandii – 67,0 tys. ton, Niemczech – 62,0 tys. ton, Belgii – 41,5 tys. ton, na Węgrzech – 14,2 tys. ton czy na Litwie- 13,0 tys. ton i w Danii – 10,3 tys. ton. Według najnowszego raportu dotyczący unijnego eksportu oraz importu pieczarek i ich przetworów (Factsheet mushrooms) w minionym, 2012 roku wszystkie kraje UE-27 wyeksportowały 364,8 tys. ton pieczarek świeżych wobec 359,5 tys. ton rok wcześniej. 
 
Największym eksporterem świeżych grzybów była jak co roku Polska z wynikiem prawie 172,0 tys. ton. Na drugim miejscu znalazła się Holandia – niecałe 80,0 tys. ton oraz Irlandia – 37,2 tys. ton, Belgia – 26,2 tys. ton oraz niecałe 24,0 tys. ton to eksport z Litwy. W tym samym okresie kraje unijne zaimportowały łącznie 292,5 tys. ton pieczarek, a największe ich ilości zakupiła Wielka Brytania – 71,2 tys. ton oraz Niemcy – 61,7 tys. ton czy Irlandia – ponad 28,0 tys. ton. 
 
W 2012 roku eksport wyniósł 98,4 tys. ton, a dominowała w tym eksporcie holenderska pieczarka mrożona – 75,8 tys. ton, zaś ponad 14,0 tys. ton pochodziło z Polski. Najwięcej w eksporcie unijnym przetworzonych pieczarek stanowiła pieczarka przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż octem lub kwasem octowym. W sumie kraje unijne wyeksportowały tego produktu 301,4 tys. ton, a najwięcej ponownie Holandia – 227,3 tys. ton, a także Hiszpania – ponad 34,0 tys. ton oraz ponad 18,0 tys. ton Polska. Ponadto Unia wyeksportowała jeszcze około 17,8 tys. ton pieczarki tymczasowo zakonserwowanej – gotowanej – łącznie 17,9 tys. ton (w tym ponad 9,3 tys. ton z Polski) oraz 10,8 tys. ton marynowanych pieczarek (około 4,7 tys. ton również z Polski). 
 
W przypadku importu na teren Unii Europejskiej pieczarek przetworzonych – w całym 2012 roku zaimportowano około 46,2 tys. ton tego produktu w postaci mrożonej (najwięcej zaimportowały go Niemcy – 18,5 tys. ton i Francja), a także 9,5 tys. ton pieczarki marynowanej, ponad 20,3 tys. ton tymczasowo zakonserwowanej – gotowanej i niecałe 161,0 tys. ton przetworzonej lub zakonserwowanej inaczej niż octem lub kwasem octowym (tu najwięcej zakupiły ponownie Niemcy – 57,6 tys. ton oraz Francja – niecałe 30,0 tys. ton). 
 
Źródło: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNowe chronione produkty na unijnych listach
Następny artykułRóże w różnych obiektach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.