W czołówce światowych producentów moreli

W tej konkurencji od kilkudziesięciu lat nie zmienia się układ sił – skład i miejsca poszczególnych producentów pozostają stałe, poza jedną zmianą. Rośnie jednak produkcja moreli, nawet sześcio- czy ośmiokrotnie.
Pierwsza piątka państw producentów moreli to Turcja, która w pięcioleciu 2010-14 zbierała ponad 600 tys. ton tych owoców. To właśnie w tym państwie 50 lat temu zbiory nie przekraczały 100 tys. ton. Vice liderem jest Uzbekistan ze zbiorami około 430 tys. ton. W tym państwie nastąpił największy skok produkcji – w latach 60. Ubiegłego wieku zbierano w nim niecałe 50 tys. ton. Na miejscu trzecim jest obecnie Algieria, która wyprzedziła w ostatnich latach Iran. W pięciolatce 2010-14 zbierała średnio 258 tys. ton moreli, nieznacznie wyprzedzając Iran (256 tys. t), który przez dziesięciolecia wyraźnie nad nią górował – pik produkcji irańskiej przypadał na dekadę lat 2000-2009, kiedy zbiory przekraczały 300 tys. ton.
W Europie najwięcej moreli zbiera się we Włoszech – 236 tys. ton, co stanowi 36% owoców zbieranych na kontynencie. Następne w kolejności są Hiszpania (139 tys. t), Francja 110 tys. t) i Grecja (84 tys. t). W eksporcie kolejność jest nieco inna – Hiszpanie potrafią wyeksportować 80 tys. t swoich moreli, Włosi – 60 tys. ton.
za: Italiafruit

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię