W Kancelarii Prezydenta o sprzedaży bezpośredniej

Możliwości poszerzenia sprzedaży bezpośredniej produktów wytwarzanych przez rolników były tematem czwartkowego spotkania w Kancelarii Prezydenta RP z przedstawicielami Izb Rolniczych, w tym Krajowej Rady Izb Rolniczych.

Jak podano na stronie prezydenta w internecie, wiceszef Kancelarii Prezydenta RP Dariusz Młotkiewicz zadeklarował jej wsparcie dla uregulowania sprzedaży przez rolników ich produktów. Młotkiewicz podkreślił, że jest to szansa na aktywizację mieszkańców terenów wiejskich i uzyskiwanie przez nich dodatkowych dochodów.

W spotkaniu wzięli udział prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz, prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej Stanisław Bartman, prezes Małopolskiej Izby Rolniczej Ryszard Czaicki oraz ekspert Krajowej Rady Izb Rolniczych Krzysztof Przedpełski.

W opinii Szmulewicza spośród miliona drobnych gospodarstw ok. 100 tys. byłoby w stanie produkować i sprzedawać swoje wyroby w ramach sprzedaży bezpośredniej. Prezesi Izb Rolniczych z Małopolskiego i Podkarpackiego podkreślali, że to niezwykle ważne w ich województwach ze względu na specyfikę regionów, a zwłaszcza liczne małe gospodarstwa i bogatą ofertę turystyczną, której doskonałym uzupełnieniem są wytwarzane przez rolników produkty.

Uczestnicy zgodzili się, że poszerzenie katalogu produktów sprzedawanych bezpośrednio przez rolników jest korzystne zarówno dla producentów, jak i konsumentów mogących legalnie zakupić żywność bezpośrednio z gospodarstwa spełniającego przy produkcji określone wymogi sanitarne.

Poruszono także kwestie praktycznej interpretacji przepisów przez organy nadzoru. Zgodnie z unijnymi przepisami organizacje producentów mogą przygotować krajowe wytyczne dobrych praktyk, które po zatwierdzeniu przez władze sanitarne stanowią zbiór wytycznych zarówno dla producentów, jak i organów nadzorujących bezpieczeństwo produkcji.

Wzorem może stać się poradnik dla branży serowarskiej przygotowany – przy wsparciu Kancelarii Prezydenta RP – przez samorząd województwa podlaskiego. Stworzenie wytycznych dobrych praktyk dla innych sektorów produkcji we współpracy z Izbami Rolniczymi mogłoby wesprzeć rolników pragnących w sposób legalny i bezpieczny przetwarzać i sprzedawać swoje produkty – podała Kancelaria Prezydenta.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykuł161 tys. zł odszkodowań w Lubuskiem
Następny artykułPowrót starych odmian?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.