W Krakowie otwarto Małopolskie Centrum Biotechnologii

Małopolskie Centrum Biotechnologii, wspólne przedsięwzięcie Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, zostało uroczyście otwarte we wtorek 13 maja. Obiekt wybudowany kosztem 92 mln zł jest jednym z najnowocześniejszych centrów badawczych w Polsce.
Małopolskie Centrum Biotechnologii powstało na terenie III Kampusu UJ w Krakowie dzięki unijnemu dofinansowaniu w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka 2007-2013.
 
Kierownik Centrum prof. Kazimierz Strzałka ocenił, że instytucja ta otwiera unikalne w skali kraju możliwości i przyczyni się wydatnie do rozwoju w Małopolsce ważnej gałęzi wiedzy i gospodarki, jaką jest obecnie biotechnologia.
 
„Współczesna medycyna i rolnictwo w coraz większym stopniu oparte są na zdobyczach biotechnologii. Coraz częściej w życiu codziennym korzystamy z osiągnięć tej niezwykle dynamicznie rozwijające się dziedziny wiedzy, najczęściej nie zdając sobie nawet z tego sprawy” – wyjaśnił.
 
Według niego głównym celem instytucji jest prowadzenie badań naukowych na możliwie najwyższym światowym poziomie. Centrum ma być ukierunkowane na współpracę z przedsiębiorstwami korzystającymi z osiągnięć nauk przyrodniczych, dostarczając im innowacje i patenty.
 
W Centrum prowadzone będą badania w wielu dziedzinach współczesnej biotechnologii. Prace te obejmą m.in. badania nad nowymi metodami terapii chorób cywilizacyjnych, złożonymi procesami poznawczymi i emocjonalnymi, medycyną regeneracyjną, chorobami zakaźnymi czy rozwojem nowych leków.
 
„Chcemy by MCB przyczyniało się do podnoszenia konkurencyjności polskiej myśli biotechnologicznej. Tylko w ten sposób możemy uzyskać trwały rozwój nowoczesnej gospodarki opartej na wiedzy” – zaznaczył prof. Adam Dubin, wiceprzewodniczący rady MCB.
 
Centrum zamierza także prowadzić aktywną współpracę międzynarodową. Umowy o współpracy zostały już podpisane z tak renomowanymi instytucjami naukowymi jak Max Planck Gesellschaft, Centre National De la Recherche Scientifique (CNRS) oraz Kyoto University.

Za: newseria.pap.pl 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPolscy producenci na targach w Szanghaju
Następny artykułNa Ukrainie sadownicy podnoszą ceny jabłek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.