Nowe, lepsze warzywa dla konsumentów

W laboratorium Pracowni Biologii Ogólnej Instytutu Ogrodnictwa - PIB prowadzone są doświadczenia z wykorzystaniem metod biotechnologicznych do przyśpieszenia procesów hodowlanych roślin.

Rynek przed hodowcami stawia nowe wyzwania. Obecnie coraz większy nacisk kładzie się na ograniczanie zużycia w rolnictwie chemicznych środków ochrony roślin. Poszukiwane są obecnie nowe odmiany, które będą lepsze od już istniejących pod względem m.in. plenności czy odporności na patogeny – sprawców chorób czy szkodniki.

Badacze z Instytutu Ogrodnictwa-PIB od lat współpracują z polskimi hodowcami, między innymi wytwarzając dla nich przy pomocy nowoczesnych technik laboratoryjnych unikalne materiały hodowlane. Poprzez zastosowanie tych roślin w programach hodowlanych skraca się czas wytworzenia nowej odmiany o kilka lat. Pozwala to na znaczne obniżenie kosztów prowadzenia prac hodowlanych.

Obecnie specjaliści pracują nad uzyskaniem materiałów hodowlanych do wytworzenia nowych odmian papryki, sałaty i rzodkiewki. Dzięki temu nasiona oferowane przez polskie spółki hodowlane mogą być tańsze, na czym skorzysta każdy kto ceni sobie smaczne, zdrowe polskie owoce i warzywa.

źródło: materiał prasowy IO-PIB w Skierniewicach

Related Posts

None found

Poprzedni artykułJak działa „Program dla szkół” w czasie ograniczeń?
Następny artykułJakość handlowa miodu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.