Weszły w życie nowe przepisy ułatwiające lokalną produkcję i sprzedaż żywności

Od 1 czerwca obowiązują nowe przepisy określające warunki prowadzenie działalności lokalnej i marginalnej (tzw. MOL) . Chodzi o ułatwienie produkcji i sprzedaży na małą skalę żywności przez mikroprzedsiębiorców np. konsumentom, do sklepów, restauracji czy stołówek.
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej weszło życie 1 czerwca 2016 r. uchylając dotychczasowe przepisy w tym zakresie z 2010 r. Określa ono m.in. ile rolnik może sprzedać produktów do handlu detalicznego, a także wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy prowadzeniu takiej działalności.
 
Produkty wytwarzane w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej mogą być sprzedawane konsumentowi końcowemu oraz do innych zakładów prowadzących handel detaliczny np. sklepów detalicznych, restauracji czy stołówek. Sprzedaż konsumentom końcowym nie jest ograniczona ilościowo i może odbywać się, np. w miejscu sprzedaży przylegającym do miejsca produkcji, z obiektów ruchomych m.in. ze środków transportu, jak również wysyłkowo, w tym przez internet.
 
Natomiast wielkość dostaw do innych zakładów prowadzących handel detaliczny tj. do miejsc usytuowanych na stałe poza posesją, na której znajduje się budynek, w którym odbywa się produkcja żywności, jest ograniczona ilościowo i obowiązują limity dostaw.

za:  

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSezon truskawkowy
Następny artykułPrzyszły kształt WPR – nieformalna Rada Ministrów Rolnictwa UE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.