Włoskie pomidory na cenzurowanym

Brytyjska organizacja Ethical Trading Initiative, zrzeszająca firmy chcące poprawiać warunki pracy w swoim łańcuchu produkcji, donosi o licznych przypadkach złego traktowania imigrantów pracujących przy zbiorach pomidorów we Włoszech. 
 
Z raportu Ethical Trading Initiative wynika, że imigranci spoza Unii Europejskiej pracujący „na czarno” na plantacjach pomidorów we Włoszech w większości otrzymują stawkę godzinową o 40 proc. niższą niż wynosi przewidziane prawem minimum. W efekcie ich zarobek to 3 euro za godzinę pracy (wobec 8,2 euro wypłacanych osobom zatrudnionym legalnie).
 
W raporcie czytamy również, że ok. 100 tys. imigrantów zatrudnionych nielegalnie przy zbiorach pomidorów mieszka w budynkach pozbawionych urządzeń sanitarnych i znajdujących się w złym stanie technicznym. Na plantacjach spędzają oni od 10 do 12 godzin dziennie.
 
Ethical Trading Initiative zaapelowała do brytyjskich sieci spożywczych o weryfikację źródeł pochodzenia pomidorów w puszkach, które sieci te oferują swoim klientom. Z Włoch pochodzi ok. 60 proc. przetworzonych pomidorów sprzedawanych pod różnymi postaciami w sklepach w Wielkiej Brytanii.

za:  

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPowstaną wojewódzkie programy rozwoju obszarów wiejskich
Następny artykułProjekt „Perfectly Imperfect” już w Polsce

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.