Wyższe cło na kukurydzę słodką

18 kwietnia 2013 roku ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji nr 349/2013 z dnia 17 kwietnia 2013 r. zmieniające stawkę dodatkowego cła na produkty, a w zasadzie na jeden produkt w przypadku rynku owoców i warzyw, pochodzący z USA.
 Uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 673/2005 z dnia 25 kwietnia 2005 roku ustanawiające dodatkowe cła przywozowe na niektóre produkty pochodzące ze Stanów Zjednoczonych Ameryki, nałożono dodatkowe cło ad valorem w wysokości 15 % na przywóz tych produktów – między innymi zaliczała się do nich słodka kukurydza w każdej postaci – świeżej i przetworzonej – puszkowanej i mrożonej.Z uwagi na fakt, iż Stany Zjednoczone nie zapewniły zgodności z ustaleniami związanymi z cłami nałożonymi w celu ochrony przed dumpingiem, Komisja Europejska zdecydowała się podnieść to wcześniejsze „dodatkowe” cło z 15% do 26% w przypadku kukurydzy mrożonej. W celu uniknięcia obchodzenia dodatkowego cła przez stronę amerykańską, niniejsze rozporządzenie wykonawcze wchodzi w życie z dniem jego opublikowania, czyli 18 kwietnia bieżącego roku.
Za: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNowe kontyngenty na import czosnku
Następny artykułKE ma zakazać stosowania pestycydów groźnych dla pszczół

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.