11 małopolskich produktów regionalnych chronionych certyfikatem Unii Europejskiej będzie promowanych podczas rozpoczętej jeszcze w maju   kampanii "Zasmakuj w Małopolsce". Przysmaki te będzie można spróbować podczas degustacji na imprezach plenerowych w całym województwie.
                    Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.
Akcja „Zasmakuj w Małopolsce” ma zwiększyć wiedzę Małopolan i turystów o produktach regionalnych”. W jej ramach do października tego roku w 20 miejscowościach podczas lokalnych imprez plenerowych organizowane będą prezentacje połączone z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych. Będą one prezentowane na specjalnych stoiskach przygotowanych przez województwo małopolskie.
Dodatkowymi atrakcjami podczas prezentacji będą pokazy, quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci, których tematyką będą właśnie produkty regionalne. Na stoisku Małopolski dostępne będą ulotki oraz publikacja prezentujące te produkty.
Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska, czyli miękki ser z mleka owczego. Jako następny produkt zarejestrowano wyrabiany z mleka owczego oscypek.
Za: pap.pl
pg
        
            
		













![Zimowe ceny pomidorów, ale czy wszystkich? Niektóre są mniej cenione [13.03.2024] Pomidory](https://www.ogrodinfo.pl/wp-content/uploads/2024/03/Aktualne-ceny-polskich-pomidorow-218x150.jpg)

























