Chińska produkcja jabłek

Tegoroczna produkcja jabłek w Chinach jest prognozowana na 44,5 miliona ton. Wydaje się, że areał sadów jabłoniowych ustabilizował się w Chinach po wielu latach ich ekspansji. Ich powierzchnia jest szacowana na 2,32 miliona hektarów.
Przedłużające się upały i susze uderzyły w północne Chiny wiosną i latem, powodując spadek produkcji jabłek o 5 do 10 procent we wschodnich prowincjach. W zachodnich częściach kraju produkcja jabłek skompensuje te straty. Susza spowodowała również zmniejszenie rozmiarów owoców, szczególnie w regionie wschodnim. 
Chińska produkcja jabłek rośnie od 2002 r. Jej wielkość osiągnęła punkt nasycenia rynku i ceny jabłek zaczęły spadać. Ogólnie rzecz biorąc, jakość owoców jest nierównomierna, a udział jabłek wysokiej jakości jest dość niski. Owoce najwyższej jakości stanowią zaledwie 25% całkowitej produkcji. Aby poprawić jakość jabłek, niektóre prywatne firmy zaczęły inwestować w nowoczesną produkcję. Niektórzy współpracują z rolnikami i spółdzielniami, aby skonsolidować i ulepszyć sady. 
Biorąc pod uwagę wystarczające krajowe dostawy większości owoców w Chinach, chiński rząd koncentruje swoje wysiłki na skłanianiu rolników do poprawy jakości i bezpieczeństwa owoców. Na początku tego roku Ministerstwo Rolnictwa (MOA) opublikowało „Plan poprawy jakości i bezpieczeństwa produktów rolnych podczas 13. pięciolatki (2016-2020)”. Zgodnie z nim jabłka zostały wybrane jako jeden z produktów rolnych w celu ustanowienia systemu identyfikowalności prób. Do końca 2017 r. Program zostanie zarejestrowany w pięciu prowincjach. 8 lutego 2017 r. Ministerstwo Rolnictwa opublikowało plan działania dotyczący stosowania nawozów organicznych celem ograniczenia użycia nawozów sztucznych do 2020 r. o 20 procent w głównych regionach produkcji owoców, warzyw i herbaty. Chińscy rolnicy stosują znacznie więcej nawozów syntetycznych, niż w krajach rozwiniętych. Na przykład, jak wynika z raportu MOA w sadach jest ono sześciokrotnie wyższe niż w Stanach Zjednoczonych.
W roku gospodarczym (wrzesień/sierpień) 2016/17 areał jabłoni zaczął spadać po raz pierwszy od ponad dekady po tym, jak ceny rynkowe osłabły w poprzednim sezonie (2015/16). Również w roku gospodarczym 2017/18jabłoniowych powierzchnia sadów spadła nieznacznie w stosunku do poprzedniego sezonu, głównie z powodu zastępowania starzejących się nasadzeń w prowincji Shandong.
Według statystyk Ministerstwa Rolnictwa odmiana ‘Fuji’, która jest zbierana na początku lub w połowie października, nadal dominuje w produkcji jabłek w Chinach, stanowiąc ponad 70 procent całkowitej produkcji. Inne odmiany to ‘Gala’, ‘Red Delicious’, ‘Guoguang’. Chiński rynek widzi potrzebę rozszerzenia gamy uprawianych odmian. 
Średnie krajowe ceny dla najwyższej jakości jabłek Fuji (o średnicy 8 cm lub większej) były 10 października br. notowane na poziomie 0,95 USD/kg, podczas gdy  rok temu kosztowały one 0,89 USD/kg (za:  Fruit Marketing Association, CFMA). Ceny wzrosły, ponieważ jabłek wysokiej jakości jest na rynku mniej niż w roku poprzednim.  

Legenda: kolor ciemnozielony oznacza 20% lub więcej całkowitej chińskiej produkcji (Shandong, Shaanxi), zielony to 10% do 20% (Shanxi, Henan),  jasnozielony – 5% do 10% (Hebei, Liaoning, Gansu).

 
za: GAIN Reports

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWsparcie na przystępowanie do systemów jakości
Następny artykułRośnie import ziemniaków do Rosji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.