Coraz większe zbiory owoców kaki w Hiszpanii

Jak wynika z najnowszych danych, Hiszpania jest w Europie znaczącym producentem owocu o nazwie hebanowiec wschodni lub kaki; lub śliwa daktylowa (z jęz. angielskiego persimmon).

W bieżącym roku odnotowano kolejny 20% wzrost wobec poprzedniego roku zbiorów tych owoców. W sumie według lokalnych producentów tegoroczna produkcja powinna wynieść około 75 tys. ton. W ciągu kolejnych 5 lat przewidywany jest nawet wzrost zbiorów do około 350 tys. ton.

Hiszpanie największe ilości kaki eksportują corocznie do Niemiec, Rosji, Francji, Włoch i Wielkiej Brytanii.

Źródło: FAMU/FAPA

Poprzedni artykułW unijnym budżecie nie będzie cięć w polityce rolnej i spójności
Następny artykuł9. Pielgrzymka Rolników Ekologicznych

1 KOMENTARZ

  1. Szukam pracy w Hiszpanii przy zbiorze owoców i warzyw, lub praca w szklarni.Brak praa jazdy i nałogów.Kontakt 730237601 (zastrzezonych nie odbieram).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.