Mniej moreli we Francji

Czerwcowe, najnowsze szacunki lokalnych producentów potwierdziły, iż tegoroczne zbiory moreli we Francji będą mniejsze niż roku 2012.

We Francji łączny obszar upraw moreli w 2013 roku oszacowano na 13,7 tys. ha – to jest o 1% mniej wobec roku 2012 i o 3% mniej wobec średniej powierzchni upraw z okresu ostatnich 5 lat. Tegoroczne zbiory oszacowano na 156,4 tys. ton to jest o 18% mniej wobec roku poprzedniego, jednak w stosunku do średniego poziomu zbiorów z lat 2008-2012 wielkość ta utrzymała się na niezmienionym poziomie.
 
Największym regionem produkującym morele we Francji jest Region Rodano-Alpejski, gdzie łączna tegoroczna powierzchnia upraw wyniesie około 75 tys. ha, a prognozowane zbiory moreli to 90 tys. ton.

Francja jest przede wszystkim eksporterem moreli, wielkość importu jest zaś około trzykrotnie mniejsza od wysyłki. W minionym roku Francuzi wyeksportowali 58,6 tys. ton moreli, z czego prawie 53 tys. ton skierowano na wewnętrzny unijny rynek – przede wszystkim do Niemiec ponad 24 tys. ton. Ubiegłoroczny wolumen importu to nieco ponad 15,7 tys. ton, w tym ponad 12 tys. ton stanowiły zakupy hiszpańskich moreli.

Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSzykuje się kolejne starcie ws. polityki rolnej
Następny artykułNowoodkryta górska dzika truskawka wzbogaci odmiany produkcyjne?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.