We Francji łączny obszar upraw moreli w 2013 roku oszacowano na 13,7 tys. ha – to jest o 1% mniej wobec roku 2012 i o 3% mniej wobec średniej powierzchni upraw z okresu ostatnich 5 lat. Tegoroczne zbiory oszacowano na 156,4 tys. ton to jest o 18% mniej wobec roku poprzedniego, jednak w stosunku do średniego poziomu zbiorów z lat 2008-2012 wielkość ta utrzymała się na niezmienionym poziomie.
Największym regionem produkującym morele we Francji jest Region Rodano-Alpejski, gdzie łączna tegoroczna powierzchnia upraw wyniesie około 75 tys. ha, a prognozowane zbiory moreli to 90 tys. ton.
Francja jest przede wszystkim eksporterem moreli, wielkość importu jest zaś około trzykrotnie mniejsza od wysyłki. W minionym roku Francuzi wyeksportowali 58,6 tys. ton moreli, z czego prawie 53 tys. ton skierowano na wewnętrzny unijny rynek – przede wszystkim do Niemiec ponad 24 tys. ton. Ubiegłoroczny wolumen importu to nieco ponad 15,7 tys. ton, w tym ponad 12 tys. ton stanowiły zakupy hiszpańskich moreli.
Źródło: FAMMU/FAPA