Polskie jabłka w Singapurze

Fot. Portal Promocji Eksportu
Polskie jabłka po raz pierwszy trafią do singapurskiego konsumenta. Dzięki przeprowadzonej przez Ambasadę RP w Singapurze akcji promującej polskie jabłka i współpracy z Agrii Food & Veterinary Authority of Singapore (AVA) oraz Singapore i Singapore Fruits & Vegetables Importer & Exporters Associtation, polscy eksporterzy nawiązali kontakty z firmami singapurskimi. Efektem jest zamówienie pierwszych 120 ton polskich jabłek.

Ważne dla polskich producentów – Singapurczycy preferują małe, słodkie i soczyste owoce.

Nawiązanie kontaktów pomiędzy polskimi i singapurskimi przedsiębiorcami stwarza szansę na otworzenie się Singapuru na inne warzywa i owoce z Polski.

Zgodnie z wymaganiami Singapuru jabłka nie muszą posiadać świadectw fitosanitarnych i sanitarnych, ponieważ to po stronie singapurskich przedsiębiorców leży obowiązek uzyskania pozwoleń na import każdej partii towaru. Kontrole i badania laboratoryjne prowadzone są przez AVA wyrywkowo i badane pod kątem występowania szkodników: Anastrepha obliqua, Anastrepha fraterculus, Anastrepha ludens, Bactrocera tryoni, Ceratitis rosa, Ceratitis capitata, Chrysomphalus aonidum, Quadraspidiotus perniciosus. Ponadto importowane świeże owoce i warzywa nie mogą zawierać zabronionych pestycydów ani przekraczać poziomów pozostałości pestycydów i chemikaliów toksycznych określonych w przepisach Singapuru albo rekomendowanych przez Komisję Codex Alimentarius.

Źródło: MRiRW

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMniejszy eksport do Rosji
Następny artykułDużo chętnych na pomoc dla producentów cebuli, kapusty i jabłek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.