Problemy po zbiorach w październikowym MPS „Sad”

Zbiory jabłek w pełni, a końca problemów nie widać. Do przymrozków i opadów gradu dołączyły teraz choroby, które już w niektórych sadach ograniczyły plon handlowy lub mogą z dużą dozą prawdopodobieństwa ujawnić się dopiero podczas przechowywania jabłek.

W wielu sadach, znaczna cześć jabłek nosi już objawy gorzkiej plamistości podskórnej. Jeżeli nawet jej objawy nie ujawniły się w sadzie, to nie mogą pojawić się w trakcie przechowywania jabłek. Jedną z groźniejszych chorób przechowalniczych jest też gorzka zgnilizna owoców. Jej wystąpienie jest związane m.in. z przebiegiem warunków atmosferycznych przed ich zbiorem. Jeśli na kilka tygodni przed zbiorem utrzymuje się deszczowa pogoda – a tak jak właśnie w tym roku, wówczas zarodniki patogenów wywołujących gorzką zgniliznę jabłek wraz z kroplami deszczu przemieszczają się z ran zgorzelowych na pędach i gałęziach na powierzchnię owoców, przyczyniając się do powstania potencjalnych strat.

W tym roku skutki znacznych zimowych i wiosennych spadków temperatury nie tylko ograniczyły plon, lecz także miały wpływ na kondycje drzew. Dlatego niezmiernie istotne jest właściwe ich dokarmianie dolistne po zbiorze owoców, aby zapewnić rezerwy oraz bieżące zaopatrzenie drzew w potrzebne składniki pokarmowe. Przy czym zabiegi te powinniśmy wykonywać, gdy na drzewach znajdują się jeszcze liście, aby składniki pokarmowe zdążyły się przemieścić do pędów i pąków.

Pamiętajmy też, że jesień to właściwa pora, aby zadbać o kondycję gleby. W Polsce dominują gleby kwaśne, dlatego ich wapnowanie to podstawa racjonalnego gospodarowania. Właściwy odczyn wpływa korzystnie na strukturę gleby, na stosunki powietrzno-wodne, na zawartość i dostępność składników pokarmowych, a także na życie biologiczne w glebie.

Więcej informacji dotyczących powyższych tematów oraz wiele innych, równie ważnych i ciekawych doniesień znajdą Państwo w nr 10/2017 „MPS SAD”.

Polecała Monika Strużyk, redaktor naczelna MPS „Sad”

MPS „Sad” nr 10/2017 do nabycia w sklepie Plantpressu.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułHolandia: końcówka zbiorów jabłek
Następny artykułUkraina: brakuje jabłka przemysłowego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.