Pod koniec miesiąca, o około tydzień wcześniej, niż zwykle pojawią się pierwsze owoce kalifornijskich moreli. Te najwcześniejsze będą zbierane w San Joaquin Valley, potem zaczną owocować sady położone bardziej na północ. Sezon morelowy potrwa 9-10 tygodni.
W Kalifornii, skąd pochodzi 95% moreli zbieranych w USA, ich uprawą zajmuje się około 400 farm na powierzchni około 5 tysięcy hektarów. W przeciętnym sezonie (ten ma być jednym z takich) zbiera się około 18 tysięcy ton owoców.
Najbardziej rozpowszechnionymi odmianami są ‘Pattersons’, ‘Blenheim’, ‘Tiltons’, ‘Castlebrites’. Część kalifornijskich sadowników przechodzi na inne, nieco bardziej dochodowe uprawy, na przykład migdałów.
O problemach uprawy i opłacalności moreli w Polsce będzie można posłuchać w niedzielę 26 kwietnia na VII Spotkaniu Producentów Brzoskwini i Moreli organizowanym na Zamku Kazimierzowskim w Sandomierzu. Z programem Spotkania można się zapoznać tutaj.
za: fruitnet.com
pg