Jakość i orzechy laskowe – w majowym „Haśle Ogrodniczym”

W majowym wydaniu „Hasła Ogrodniczego” polecam artykuł mgr inż. Łukasza Zaremby, ekonomisty z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB w Warszawie, który pisze orzechu laskowym w kontekście kosztów i opłacalności uprawy leszczyny na rynkach zagranicznych i rynku krajowym.
Czy warto uprawiać leszczynę? Polski klimat sprzyja na pewno produkcji orzechów laskowych o wyższej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych niż w wypadku tych produkowanych w krajach o cieplejszym klimacie. Globalnie rośnie zapotrzebowanie na zdrową żywność. Być może tutaj należy upatrywać szansy na rozwój produkcji ogrodniczej?
 
Pozostając w sferze ekonomii warto przeczytać materiał dr Grzegorza Klimka pt. „Odmiany, a opłacalność produkcji jabłek”. Autor dokonuje ekonomicznej charakterystyki kilkunastu odmian jabłoni uprawianych w polskich gospodarstwach oraz przedstawia prognozę dotyczącą przyszłości ich uprawy.
 
Tematem numeru jest „Jakość”, a w nim nie tylko o nawożeniu, biostymulacji, agrotechnice uprawy warzyw i owoców, ale też o nowych podkładkach dla jabłoni, z których jedna poprawia wybarwienie owoców.
 
Ponadto w numerze: uzupełnienie PORS, nowości w doborze fungicydów i zoocydów w ochronie warzyw oraz zmiany w asortymencie herbicydów stosowanych w uprawie warzyw.
 
Poleca Joanna Klepacz-Baniak, redaktor naczelna „Hasła Ogrodniczego.
 
Numer 5/2018 „Hasła Ogrodniczego” do nabycia w sklepie Plantpressu.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDane satelitarne zamiast kontroli w gospodarstwie
Następny artykułOpakowania przedłużające świeżość owoców i warzyw

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.