Warsztaty produkcji cydru na „pikniku jabłkowym” w Lublinie

Degustacja cydrów, soków jabłkowych i jabłek oraz warsztaty przygotowywania cydru w domu – to niektóre atrakcje Lubelskiego Święta Młodego Cydru, które odbędzie się w sobotę w Lublinie.

Święto – organizowane przez Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru – ma na celu promocję tego napoju produkowanego z jabłek z regionu Lubelszczyzny, który jest w czołówce krajowej produkcji jabłek. W 2014 r. sadownicy z Lubelskiego zebrali 561,3 tys. ton tych owoców, co stanowiło 15,5 proc. krajowej produkcji.

– Jesteśmy drugim co do wielkości regionem w Polce, jeśli chodzi o lokalizację i produkcję owoców z drzew. Pomysł produkcji cydru z odmian, które są związane z regionem jest bardzo dobry i powinniśmy go wspierać. To wyjście naprzeciw problemom wielu producentów – powiedział marszałek województwa lubelskiego Sławomir Sosnowski.

Lubelskie Święto Młodego Cydru to będzie – jak zapowiadają organizatorzy – „najbardziej jabłkowy piknik w Polsce”. Na Rynku Starego Miasta w Lublinie urządzone zostaną trzy strefy: jabłka, soku i cydru.

W strefie cydru można będzie degustować polskie cydry naturalne, czyli takie, które są produkowane ze świeżo wyciśniętego soku jabłkowego, a nie z koncentratu jabłkowego. Atrakcją ma być premiera cydru z tegorocznej antonówki. W strefie jabłka organizatorzy zapowiadają, że będą rozdawać jabłka z lubelskich sadów (przygotowano ich ponad tonę), a w strefie soku uruchomiona zostanie tłocznia świeżego soku z jabłek.

Atrakcją pikniku będą warsztaty na temat tego, jak zrobić cydr sadowniczy (na niewielką skalę, na sprzedaż), ale też jak zrobić cydr domowy. Zainteresowani będą mogli porozmawiać z sadownikami na temat uprawy różnych odmian jabłek z Lubelszczyzny.

Jabłkowym atrakcjom towarzyszyć będzie koncert pt. „Spragnieni Lata”, w którym wystąpią m.in.: Tymon Tymański, Natalia Przybysz, Julia Marcell, Skubas.

Podczas pikniku członkowie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru będą też informować o kampanii społecznej, którą prowadzą na rzecz polskiego cydru naturalnego. Promuje ona polski cydr jako szansę na narodową specjalność Polski i rozwój polskiego rolnictwa. Stowarzyszenie apeluje o rozszerzenie ustawowej definicji polskiego cydru i jego ochronę poprzez wprowadzenie zapisu o produkcji cydru tylko ze świeżego soku jabłkowego (nie z koncentratu). Wskazuje też na potrzebę uproszczenia przepisów prawa tak, aby zezwalały one sadownikom na wytwarzanie cydrów z jabłek zebranych w ich sadach.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKraj kwitnącej borówki
Następny artykułZ 500 mln euro dla Polski 29,9 mln; Sawicki rozczarowany

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.