Szklarnie tunele osłony

Szklarnie tunele osłony to strefa dedykowana ogrodnictwu szklarniowemu. Uprawa pod osłonami – najnowsze wieści z branży, nowinki techniczne, uprawa oraz ochrona.

700-300-katalogi-warzyw

Jaką metodą prowadzić rośliny ogórka?

Postępowanie z roślinami ogórka po posadzeniu zależy od wielu czynników. Najważniejsze znaczenie mają: termin sadzenia roślin, rodzaj obiektu i jego wyposażenie techniczne oraz typ uprawianej odmiany.

Spotkanie Ogórkowe pod Kaliszem

Producenci ogórka szklarniowego niezniechęceni bardzo trudną w minionym roku sytuacją na rynku licznie stawili się na spotkanie zorganizowane dla nich 12 stycznia w Opatówku koło Kalisza. Jego inicjatorami były firmy: Agrarius, Bayer i Nunhems oraz kaliski oddział Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Śliwkokształtne, cherry, koktajlowe… czyli pomidory drobnoowocowe

W centrum doświadczalnym Tomato Trial Center, należącym do firmy Rijk Zwaan, a zlokalizowanym w Kwintsheul w Holandii, oprócz mieszańców o owocach standardowej wielkości, testowane są odmiany pomidorów drobnoowocowych – koktajlowych, cherry, śliwkokształtnych czy w typie mini San Marzano.

Lampa ogrodnicza w technologii plazmowej

Firma Gavita Nederland BV otrzymała nominację do konkursu Horti Fair lnnovation Award za pierwszą lampę ogrodniczą opartą na technologii plazmowej LEP (Light Emitting Plasma) – Gavita GAN 300 LEP.

Pomidory z holenderskiej puli odmian

Jednym z punktów wyjazdu zorganizowanego na początku września przez firmę Rijk Zwaan do Belgii i Holandii była wizyta w Tomato Trial Center – nowo powstałym centrum doświadczalnym tego przedsiębiorstwa w Kwintsheul w Holandii. Prowadzone są tam doświadczenia porównawcze odmian pomidorów, w tym wielu nowych mieszańców będących na etapie testów.

Festyn z papryką w tle

Chociaż VII Święto Papryki, które odbyło się 14 sierpnia w Klwowie, miało nietypowy charakter, ponieważ głównym jego celem była zbiórka pieniędzy dla producentów poszkodowanych wskutek lipcowej nawałnicy, nie mogło zabraknąć na nim papryki.

Papryki z Kecskemet

Podczas Międzynarodowego Dnia Papryki zorganizowanego przez koncern nasienny Monsanto 3 sierpnia w stacji badawczej tego przedsiębiorstwa w Kecskemet na Węgrzech zaprezentowano kolekcję odmian papryki. Uczestnicy spotkania mogli obejrzeć mieszańce o owocach różnego typu (blok, kapia, stożkowa i o kształcie pomidora), w tym wiele nowych propozycji odmianowych.

Pomidor i papryka po francusku

Uznanie producentów pomidorów i papryki zdobywają odmiany, które są łatwe w produkcji, plenne i odporne na choroby, dlatego też hodowla nowych kreacji jest ukierunkowana na te czynniki. Można się było o tym przekonać 6 lipca we Francji w stacji doświadczalnej firmy Clause, gdzie zorganizowano Dni Pomidora i Papryki.

W holenderskich i belgijskich szklarniach

W czasie wyjazdu do Belgii i Holandii zorganizowanego w dniach 17–20 lipca przez firmę Hollas, grupa polskich ogrodników miała okazję zapoznać się z możliwościami zastosowania w uprawach szklarniowych podłoży typu grow bag, wykonanych z substratu na bazie torfu oraz włókien kokosowych, a produkowanych w belgijskim koncernie Peltracom w Gandawie. W zwiedzanych gospodarstwach można było także obejrzeć różne systemy uprawy, jak również zapoznać się z nowatorskimi projektami realizowanymi przez tamtejszych ogrodników.

Krótkoowocowe ogórki grubobrodawkowe

Wiosną coraz większa jest popularność partenokarpicznych, krótkoowocowych odmian ogórków. Popyt na nie jest duży, zwłaszcza w okresie, kiedy nie ma jeszcze ogórków z uprawy polowej. Mogą być spożywane jako świeże, a także przeznaczane do krótkiego kwaszenia, czyli produkcji ogórków tzw. małosolnych. Uprawa może być prowadzona zarówno w szklarniach, jak i tunelach wysokich lub niskich, z ogrzewaniem lub tylko z możliwością dogrzewania, a także — w rejonach o korzystnych warunkach mikroklimatycznych — bez ogrzewania.

Ostatnie artykuły

Ziemniaki z flagą

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Ministerstwem Zdrowia przygotowało rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.

Unijna konsumpcja owoców i warzyw

W 2017 r. jedna na cztery osoby (27%) spożywało owoce co najmniej dwa razy dziennie. Kolejne 37% ludności UE jadło owoce raz dziennie, a pozostałe 36% spożywało owoce rzadziej lub wcale w ciągu typowego tygodnia. Nieco niższy odsetek (23%) populacji UE jadł warzywa co najmniej dwa razy dziennie, a nieco wyższy (40%) -raz dziennie.

Ukraina: truskawka tańsza niż w ubiegłym roku

Ukraiński rynek handluje już dużymi partiami truskawek – ale wyłącznie importowanych. Na własne jeszcze poczeka. Za to handluje taniej, niż roku ubiegłym.