Pepper Cafe – 2015

Podczas niedzielnego spotkania w Woli Grabowskiej prezentowany był różnokolorowy asortyment papryki
W ubiegłą niedzielę (9 sierpnia br.) w gospodarstwie Moniki i Kazimierza Małków odbyła się prezentacja odmian papryki przeznaczonej do uprawy w tunelach foliowych. Pomimo wysokiej temperatury i „palącego” słońca na spotkanie przybyło wielu producentów papryki.
Podczas spotkania przedstawiono szeroki asortyment odmian tego warzywa oraz szczegółowo omówiono strategię nawożenia. Piotr Dutkowski z firmy Monsanto (Seminis) zwrócił szczególną uwagę producentów na nową odmianę papryki czerwonej typu kapia – Kaptur F1. Roślina o silnym wigorze tworzy owoce (160-180 g) o długości 18-20 cm, średnicy 6-7 cm i grubości miąższu około 0,6 cm. Krzysztof Grzyb omówił (Drew Seeds, dystrybutor nasion) omówił charakterystykę odmian papryki uprawianych w gospodarstwie Małków. Łukasz Basiak z firmy Agraplant zalecał stosowanie preparatów biologicznych (m.in. Bacter Plant) w uprawie papryki, które ograniczają rozwój patogenów chorobotwórczych w glebie. By wspomóc odbudowę systemu korzeniowego w stresowych warunkach uprawy (np. podczas upalnych lub chłodnych dni) Barbara Głaczkowska (Azelis) polecała stosowanie preparatu Resistim wraz z pożywką. O konstrukcji nowoczesnych tuneli zblokowanych mówił Konrad Kozakiewicz reprezentujący firmę Haygrove. 
Pepper Cafe 2015

Więcej informacji na łamach naszych czasopism „Hasła Ogrodniczego” oraz „Warzywa”

 
Zapraszam do galerii
 
tekst i zdjęcia: Anna Wilczyńska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułHORTICO SA z kolejnym świetnym kwartałem
Następny artykułZobacz zanim posadzisz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.