Pieczarkalia 2014

Polska jest europejskim liderem w produkcji pieczarek. Jednym z centrów ich produkcji jest powiat łosicki na Mazowszu. Tamtejsi plantatorzy wraz z pracującymi na ich rzecz firmami obchodzą dwudniowe Święto Pieczarki.
Wielkość tegorocznej produkcji pieczarek w Polsce szacuje się na poziomie 335 tysięcy ton. To stawia nas w ścisłej czołówce światowej, za Chinami i USA – powiedział Informacyjnej Agencji Radiowej Krystian Szudyga, prezes Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych. Dodał, że Polska i Holandia produkują niemal 50 procent pieczarek na rynek europejski. 
Swoistym zagłębiem jest niewielki powiat łosicki na Mazowszu, gdzie łączna powierzchnia upraw sięga kilkudziesięciu hektarów a tygodniowa wielkość produkcji to kilkaset ton grzybów. Pieczarki spod Łosic trafiają do kilkudziesięciu krajów. 
Za: IAR
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDwie egzotyczne syningie
Następny artykułSusza rolnicza na obszarze Polski? Nowy raport IUNG

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.