700-300-katalogi-warzyw

W Rosji przybywa szklarni

Fot. A. Wilczyńska
W ubiegłym, 2017 roku w Rosji przybyło szklarni – łączna ich powierzchnia miała wynieść 2,6 tys. hektarów, o 10% więcej niż rok wcześniej. Zbiory warzyw szklarniowych zbliżają się do miliona ton (wynoszą 930 tys. t.) – w uprawie przeważają ogórki (66%), ale rośnie zainteresowanie rynku pomidorem – zwłaszcza nowymi dla wielu Rosjan odmianami malinowymi, gałązkowymi, cherry itp., co zaczyna znajdować odbicie w rodzimej produkcji szklarniowej.

Według branżowych organizacji Теплицы России (Tieplicy Rossiji) i Технологии Роста (Technołogii Rosta) osiągane aktualnie w kraju zbiory ogórków (66% w strukturze upraw) spod szkła pokrywają w 90-95% zapotrzebowanie rynku wewnętrznego Federacji Rosyjskiej w okresie marzec-październik, a w 50% od listopada do lutego.
 
Pomidory (31%) są coraz częściej uprawiane w rosyjskich szklarniach, co widać po wzroście popytu na ich nasiona. Sprzedaż ogórków pozostaje stabilna, więc następuje powolna zmiana struktury produkcji szklarniowej. Ten gatunek pokrywa zapotrzebowanie rynku wewnętrznego w około 50%.

Inne warzywa uprawiane w szklarniach stanowią 3% upraw. Sałaty i inne warzywa z pojemnikowych upraw w pełni pokrywają potrzeby lokalnych rynków – w pobliżu miejsc produkcji. W skali kraju ponad 95% papryki, bakłażana, cukinii, rzodkiewki jest importowana.

Za: agroinvestor.ru
 
PG

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię