Większa wydajność w hiszpańskich szklarniach

Średnie plony papryki w szklarniach Almerii wzrosły w sezonie 2013/2014 o 5 t z hektara w porównaniu do poprzedniego roku. Takie są szacunki Hortoinfo oparte na danych rynkowych oraz rządu Andaluzji.
W sezonie 2013/14 średni plon wynosił 7,5 kg na metr kwadratowy, zaś rok wcześniej dochodził do 7 kilogramów. Koszty ogółem uprawy jednego hektara papryki wzrosły w sezonie 2013/2014 do 34.400 euro. Koszt produkcji kilograma papryki w szklarniach wynosił 0,4586 euro, obniżono go o 0,027 Euro. Najbardziej wzrosły wydatki na zakup nasion i sadzonek (średnio o 500 euro na hektar), a następnie nawozów (200 € / ha), a opłata pracy o 100 euro na hektar.  
 
za: Hortoinfo 
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZapasy jabłek w Polsce
Następny artykułWyższy eksport żywności do UE zmniejszył skutki rosyjskiego embarga

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.