Strona główna Tagi Bioróżnorodność

bioróżnorodność

Konsultacje publiczne polityki promocyjnej Unii Europejskiej

Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne w ramach przeglądu unijnej polityki promocji produktów rolno-spożywczych.

Nadchodzi kolejny jabłkowy sezon

Działalność wielu branż w obecnej sytuacji związanej z globalną epidemią COVID-19 jest postawiona pod znakiem zapytania. Sektor owocowo-warzywny nie jest wyjątkiem. W 2020 roku podczas pierwszej i drugiej fali pandemii, sadownicy musieli sprostać wielu wyzwaniom.

W kierunku rolnictwa ekologicznego

Sektor rolnictwa ekologicznego na terenie UE nieustannie się powiększa -areał przeznaczony pod produkcję ekologiczną wzrósł z 8,5 mln ha w 2010 r. do 13,8 mln ha w 2019 r., czyli o 62% w ciągu dziesięciu lat. Równocześnie unijni konsumenci są coraz bardziej zainteresowani tą metodą produkcji. Pandemia Covid-19 spotęgowała tę tendencję. Mimo wszystko, 8,5% gruntów przeznaczonych na produkcję ekologiczną znacznie odbiega od celu w wysokości 25% przedstawionego w strategii „od pola do stołu”.

Większa podatność Europy na zagrożenia w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego

Pandemia COVID-19 zwiększyła podatność Europy na zagrożenia w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, a aktualne praktyki rolnicze nadal szkodzą środowisku – podkreśla Komitet Regionów. Samorządowcy zaproponowali zestaw środków wspierających agroekologię w UE.

Ogrodowe trendy w 2021 r.

Pandemia koronawirusa wprowadziła zmiany do naszego życia – wiele z nich będzie trwałych. Nie wszystkie jednak są – z punktu widzenia branży ogrodniczej – złe. Na przykład, wiele osób znajdowało spokój i siłę do przetrwania tych trudnych czasów wśród roślin. Ci, którzy dotychczas nie mieli zbyt wiele do czynienia z roślinami, zaczęli swoją przygodę z ogrodnictwem, a ci bardziej doświadczeni – jeszcze bardziej pogłębiali swoją wiedzę, nie bojąc się eksperymentować. Przewiduje się, że w 2021 r. trend ten utrzyma się bez względu na to, czy ogród będzie parapetem czy hektarową działką.

Grunt to zrównoważenie

Długoletnia kampania edukacyjna Bayer „Grunt to Bezpieczeństwo“ przekształca się w inicjatywę „Grunt to Zrównoważenie“, by podkreślić spójność z globalnymi celami firmy Bayer.

Organizmy pożyteczne w walce ze szkodnikami upraw

Z punktu widzenia przyrody szkodniki nie istnieją, bo każdy organizm ma swoją rolę do spełnienia. Jednak z perspektywy rolnictwa niektóre organizmy, jeśli występują w dużej liczebności, faktycznie wyrządzają nieodwracalne szkody w uprawach, powodując poważne straty w plonach. Jak się przed nimi chronić, wypełniając jednocześnie postulaty „Strategii na rzecz bioróżnorodności”? Wykorzystujmy naturę.

Nowe strategie, nowe wyzwania

O tym, jaki wpływ na polskie rolnictwo będą mieć strategie: „Od pola do stołu” oraz „Na rzecz bioróżnorodności”, opowiada dr hab. Roman Kierzek, prof. IOR – PIB, zastępca dyrektora ds. naukowo-badawczych w IOR – PIB.

Rolnictwo zrównoważone dla wszystkich rolników

Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” opublikowało listę najważniejszych praktyk rolniczych dla rolnictwa zrównoważonego. Wiedza na temat tych działań może być cennym wsparciem dla wszystkich rolników, którzy w swojej pracy chcą łączyć cele środowiskowe, społeczne i ekonomiczne, czyli trzy filary rolnictwa zrównoważonego.

Na rzecz zrównoważonego rolnictwa

Wyzwania globalne, takie jak zmieniający się klimat i wzrastająca populacja, niosą dla rolnictwa nowe cele. Stajemy przed koniecznością zapewnienia odpowiedniej ilości i jakości żywności dla zwiększającej się liczby ludności, przy jednoczesnym zachowaniu terenów uprawnych, różnorodności biologicznej i zasobów naturalnych, takich jak woda i gleba.