W kierunku rolnictwa ekologicznego

las, fot. J. Klepacz-Baniak
fot. J. Klepacz-Baniak
Sektor rolnictwa ekologicznego na terenie UE nieustannie się powiększa -areał przeznaczony pod produkcję ekologiczną wzrósł z 8,5 mln ha w 2010 r. do 13,8 mln ha w 2019 r., czyli o 62% w ciągu dziesięciu lat. Równocześnie unijni konsumenci są coraz bardziej zainteresowani tą metodą produkcji. Pandemia Covid-19 spotęgowała tę tendencję. Mimo wszystko, 8,5% gruntów przeznaczonych na produkcję ekologiczną znacznie odbiega od celu w wysokości 25% przedstawionego w strategii „od pola do stołu”.

Copa i Cogeca od zawsze wzywają do zastosowania podejścia rynkowego, gdyż jest to najlepszy sposób na zadbanie o zdrowy rozwój sektora. Kluczowe znaczenie będzie miało zapewnienie rentowności sektora, odpowiednich inwestycji i lepszego podziału zysków.

Zdaniem Lone Andersen, przewodniczącej grupy roboczej „Rolnictwo ekologiczne”: podejście, które rozważa Komisja Europejska okaże się najbardziej zrównoważonym rozwiązaniem. Mimo że cel 25% jest bardzo ambitny i trzeba go zrealizować w ciągu dziewięciu lat, Copa i Cogeca liczą na bliską współpracę z Komisją, Radą i Parlamentem Europejskim, a także innymi stronami zainteresowanymi z sektora, by zagwarantować, że zbliżymy się do tego celu nie powodując zakłóceń na rynku. Cieszę się więc z rozszerzenia analiz obserwatoriów rynku UE o produkty ekologiczne.

Kolejnym ważnym elementem planu działania jest zwiększenie dostępności składników odżywczych dla zwierząt zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej. Producenci ekologiczni od lat borykają się z niedoborem witamin z grupy B dla przeżuwaczy i w paszach ogółem. Pandemia Covid-19 rozluźniła wymianę handlową i ukazała, jak ważne jest, by rolnicy mieli dostęp do środków produkcji w rozsądnych cenach. Copa i Cogeca są przekonane, że dzięki badaniom naukowym i innowacjom, inwestycjom i nowym produktom (np. przetworzone białka zwierzęce, owady i algi) pojawi się więcej niedrogich pasz, które uzupełnią zestaw narzędzi dostępnych dla rolników.

Bardzo ważne jest dalsze kultywowanie wyjątkowego związku między rolnictwem ekologicznym a środowiskiem w odniesieniu do środków produkcji. Obszary objęte produkcją ekologiczną są wolne od substancji chemicznych, na czym dodatkowo korzysta środowisko i różnorodność biologiczna. Producenci ekologiczni muszą jednak stawić czoła skutkom zmian klimatu i ataków szkodników. Bez odpowiednich instrumentów ochrony nie będziemy w stanie zbierać dobrych, zdrowych plonów. Ze względu na coraz większy udział rolnictwa ekologicznego trzeba będzie dokładniej monitorować rozprzestrzenianie się chorób i chwastów. Dlatego też producenci ekologiczni muszą mieć koniecznie dostęp do skutecznych środków ochrony roślin.

Copa i Cogeca popierają działania Komisji w zakresie dalszego rozwoju polityk i ram prawnych, a także badań naukowych i innowacji, by unijni rolnicy i spółdzielnie-rolnicze dysponowali odpowiednim zestawem narzędzi.

źródło: Copa-Cogeca

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPrawdopodobieństwo suszy wiosną – mniejsze niż przed rokiem
Następny artykułW Brwinowie powstał ogród botaniczny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.