Strona główna Tagi Borówka

borówka

Plantatorzy borówki rozpoczęli sezon 2021

1 LIPCA - Dzień Polskiej Borówki to święto wszystkich miłośników owoców i aktywnego stylu życia. Od pierwszych obchodów Dnia Polskiej Borówki minęło 5 lat. Święto zasłużyło się w promocji nie tylko tego gatunku.

Uprawa borówki: Spotkanie on-line z doradcą Piotrem Szurkiem – 18.03.2021, godz.19.00

Już 18 marca 2021, o godzinie 19.00 zapraszamy plantatorów borówki na spotkanie on-line. Gościem specjalnym będzie Piotr Szurek z firmy doradczej Berry Advisor. Tematem jego wystąpienia są „Bieżące problemy na towarowych plantacjach borówki amerykańskiej”. Spotkanie będzie dobrą okazją do zadania pytań doradcy.

Borówki ulubionym owocem dietetyków

Borówka zdobyła tytuł „Najlepszego owocu świata 2020 według dietetyków”. Plebiscyt zorganizował największy w Polsce portal kierowany do zawodowych dietetyków i ludzi interesujących się zdrowym żywieniem - Dietetycy.org.pl. W sześcioetapowym konkursie rywalizowało 48 gatunków. Spotkanie dwóch środowisk i uroczystość wręczenia tytułu odbyła się na plantacji w Jastrzębiej Starej, w powiecie grójeckim.

Udany początek sezonu polskich superowoców

Plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych rozwijają współprace. Po akcji prezentującej walory przetworów, przyszedł czas na świeże owoce. Jest duży popyt na pierwsze truskawki, a w mediach ukazało się już ponad 1000 publikacji na temat walorów tego ulubionego owocu Polaków. Plantatorzy angażują się w plany promocji jagody kamczackiej, maliny, agrestu, borówki, porzeczki, jeżyny, aronii i mini-kiwi. Wszyscy zapraszają na zbiory i na pierwsze degustacje.

Owocowy czas

12.02.2020 w miejscowości Szczekarków (woj. lubelskie) odbyła się konferencja jagodowa  „Owocowy czas”. Podczas spotkania poruszono tematy związane z ochroną, nawożeniem oraz doborem odmian truskawek, porzeczek, malin oraz borówek.

Współpraca polskich superowoców

Plantatorzy owoców jagodowych intensywnie ze sobą współpracują. Jagodowe są zaliczane do tzw. superfruits - żywności szczególnie korzystnej dla naszego zdrowia i urody. Producenci akcentują korzyści z ich regularnej konsumpcji. Podpowiadają filiżankę jako wielkość dziennego spożycia. Wspólnie stworzyli ciekawą ofertę handlową. Oferują świeże, sezonowe, polskie superowoce, codziennie przez ponad pół roku.

Udany sezon polskich superowoców

Rok 2019 był niezwykły dla branży owoców. Powstała tzw. „jagodowa sztafeta”. Dzięki współpracy między 7 organizacjami zrzeszającymi producentów poszczególnych gatunków oraz grup producentów powstała wspólna oferta i wspólna komunikacja. Branża zaoferowała konsumentom świeże, sezonowe, polskie owoce jagodowe, codziennie, od maja do października. Wspólne, przez ponad pół roku, zachęcała do codziennej konsumpcji dla zdrowia i dla urody. Z taką komunikacją branża dotarła do ponad 27 mln konsumentów.

Udany sezon jagodowy na Ukrainie

Ukraiński handel hurtowy i detaliczny nadal oferuje konsumentom bogaty asortyment owoców jagodowych, bardzo często w dobrej jakości i atrakcyjnej cenie.

Nie jakość, a susza kształtuje cenę

Rynek hurtowy owoców i warzyw odczuwa skutki suszy. Jakość tych produktów jest niższa od oczekiwanej, a ich ceny – nadal wysokie.

Reperkusje sadowniczych bolączek odczują konsumenci

Rosyjskie embargo i brak możliwości eksportu na tamtejszy rynek, niedobór pracowników sezonowych, konkurencja ze strony producentów z Ukrainy i nierówne relacje z przemysłem przetwórczym to w tej chwili największe bolączki polskich sadowników. W tym sezonie dołączył do nich jeszcze czynnik pogodowy. Niekorzystne warunki pogodowe, szczególnie wiosenne przymrozki przyczyniły się do redukcji zbiorów, co z kolei odbija się na cenach owoców, a tym samym na kieszeniach konsumentów.