Strona główna Tagi Choroby warzyw

choroby warzyw

Możliwości ochrony cebuli przed bakteriozami

Straty gospodarcze powodowane przez bakteriozy w uprawie cebuli mogą być bardzo duże, zwłaszcza w sezonie z okresem letnim o wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza. Polegają one m.in. na degradacji jakości handlowej produkowanego towaru.

Zaraza ziemniaka i mączniaki rzekome – nowość w ochronie

Orvego 525 SC produkcji firmy BASF, zarejestrowany 11 czerwca to zupełnie nowy fungicyd, który pod względem zawartości substancji czynnych nie był dotychczas w polskim ogrodnictwie znany i stosowany. 

Czosnek, szparagi, fasola, borówka – ochroni je iprodion

Z początkiem czerwca decyzją MRiRW fungicyd Rovral Aquaflo 500 SC, produkcji firmy BASF, uzyskał zgodę na stosowanie w większości upraw ogrodniczych małoobszarowych (tabela).

Ochrona marchwi przed zgnilizną twardzikową

Dokładnie od 20 maja można legalnie chronić marchew przed zgnilizną twardzikową wykorzystując na razie jedyny fungicyd zarejestrowany do tego celu – Nativo 75 WG, produkcji firmy Bayer.

Naukowcy z Lublina stworzyli laser wykrywający choroby owoców i warzyw

Urządzenie laserowe do prześwietlania owoców i warzyw, które wykrywa ich np. choroby, skonstruowali naukowcy z Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie. W przyszłości, po udoskonaleniu, mogłoby ono być stosowane w sadach i sortowniach.

Szara pleśń kapusty

Analiza sytuacji odnośnie dostępności fungicydów zarejestrowanych przeciwko szarej pleśni na kapuście głowiastej, nie wypada najgorzej. Liczba różnych środków pozwala na skuteczną (w miarę) ochronę, uwzględniającą przemienność stosowania specyfików. Zdecydowanie gorzej jest z ochroną kapusty pekińskiej.

Liście ogórka nie dla mączniaków

Mączniaki, rzekomy i prawdziwy dyniowatych, są groźne dla ogórka – pierwszy w warunkach umiarkowanej temperatury powietrza oraz przy okresowym zwilżeniu liści, natomiast drugi podczas suchych i słonecznych dni.

Na nasionach fasoli, grochu, pomidora, ogórka i marchwi

Rak bakteryjny pomidora, bakterioza obwódkowa fasoli czy parch dyniowatych stanowią poważne zagrożenie dla plantacji warzyw. Warto pamiętać, że sprawcy tych i wielu innych chorób mogą występować na nasionach.

Chore główki „pekinki”

Do najważniejszych chorób, stanowiących stałe zagrożenie dla jakości przechowywanej kapusty pekińskiej, zalicza się bakteriozy – mokrą zgniliznę bakteryjną, czarną zgniliznę kapustnych oraz choroby grzybowe – szarą pleśń i czerń krzyżowych.

O chorobach warzyw polowych – instytutowy dzień otwarty

Na terenie Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach 21 lipca zorganizowano Dzień Otwartych Drzwi.