Strona główna Tagi Ekocertyfikaty

ekocertyfikaty

Jak przebiega kontrola i certyfikacja w rolnictwie ekologicznym?

Przedstawiamy wykład dr inż. Magdaleny Szczepanik poświęcony zagadnieniom z zakresu kontroli i certyfikacji rolnictwa ekologicznego.

Hiszpania: Nieszczęścia chodzą parami

O hiszpańskich ogrodnikach było ostatnio sporo w branżowych mediach za sprawą fali mrozów, która także w niektórych prowincjach ich kraju wyrządziła niespotykane szkody. Odbiło się to na zaopatrzeniu między innymi brytyjskich sieci handlowych zmuszonych wręcz do racjonowania sprzedaży brokułów czy kabaczków czy apeli o rozsądne zakupy. Hiszpańscy producenci w regionie Almerii mają jeszcze jeden problem.

Droga biożywność

Pęczek ekologicznej marchewki w delikatesach - 55 zł, tak samo ekologiczna ubiegłoroczna marchew - 7 zł/kg. Jabłka eko kosztuja i 18 zł/kg. Przez pośredników wykorzystujących modę na "zdrową żywność". Rada na to - kupować bezpośrednio u producentów tej żywności - podpowiada Dziennik Gazeta Prawna.

Ekologiczny folwark

Folwark Wąsowo to położone wśród wielkopolskich lasów i pól poniemieckie gospodarstwo, zaliczane w latach 20. i 30. ub.w. do najnowocześniejszych w Europie. Dziś lata świetności ma już za sobą, ale działalność obecnych właścicieli, którzy prowadzą tu m.in. ekologiczną produkcję warzyw pokazuje, jak duży potencjał ciągle w nim tkwi.

Przypominają mazowieckim ekorolnikom o certyfikatach

Wojewoda mazowiecki przypomina produkującym żywność ekologiczną rolnikom z Mazowsza o konieczności zmiany przez nich firmy certyfikującej. Ekocertyfikaty wydawane im dotąd przez jedną z firm tracą bowiem ważność 8 października.