eksport
Konferencja „Europa rynkiem polskich jabłek” (cz. 1)
Zasadność tak sformułowanej tezy rozstrząsali wczoraj, 28 marca w auli Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie sadownicy oraz krajowi i zagraniczni analitycy rynku owoców. Ponadto wśród gości konferencji pojawili się handlowcy z Chin oraz producenci owoców z Ukrainy. Poniżej pierwsze migawki z tej konferencji.
Promocja polskiej żywności w środkowych Chinach
Kilkanaście firm, głównie producentów i eksporterów żywności z Polski, wzięło udział w serii wydarzeń promocyjnych organizowanych przez WPHI w Chengdu i Chongqing – ważnych ośrodkach gospodarczych środkowych Chin.
Hiszpański eksport owoców i warzyw
Według FEPEX w minionym całym roku Hiszpanie wyeksportowali 12,533 mln ton owoców i warzyw, z czego około 7,199 mln ton to eksport samych owoców, a 5,334 mln ton warzyw. Do państw wspólnotowych trafiło 5,084 mln ton warzyw i 6,647 mln ton owoców. W wysyłce pozaunijnej około 551,5 tys. ton to eksport owoców, a nieco ponad 250,0 tys. ton - warzyw.
Borówki z Peru będą w tym roku podbijać Europę
Stowarzyszenie peruwiańskich eksporterów (Adex) zapowiada wzrost eksportu owoców borówki wysokiej w 2017 r. o 23 proc. Spodziewana wartość handlu to 300 mln dolarów.
Żółta cukini. Rośnie produkcja i eksport z Hiszpanii
Chociaż żółta cukinia wciąż jest mało popularna wśród europejskich konsumentów, jej produkcja rośnie.
Misja polskich firm z sektora rolno-spożywczego w Kopenhadze
W dniach 1-2 marca odbyła się misja 14 polskich firm sektora rolno-spożywczego zainteresowanych wejściem na rynek duński. Misja zorganizowana została przez WPHI i Ambasadę RP w Kopenhadze.
Jabłka do Azji. Ile zarobi na tym sadownik?
Eksporterzy zdradzają, jak naprawdę wygląda sprzedaż polskich jabłek do Azji oraz mówią ile zapłacą sadownikowi za jabłka pożądane na tamtejszych rynkach.
Rekordowy eksport unijnych produktów rolnych w 2016 r.
Roczna wartość unijnego eksportu produktów rolnych osiągnęła w 2016 r. nowy rekord - 130,7 mld euro, czyli o 1,7 mld euro więcej niż w 2015 r. - wynika z danych opublikowanych przez Komisję Europejską.
Holendrzy ocenili sytuację na rynku warzyw szklarniowych
Holenderska organizacja GroentenFruit Huis przeprowadziła analizę europejskiego rynku warzyw szklarniowych (pomidory, ogórki, papryka, bakłażan) i porównała, jak na przestrzeni 10 lat zmienił się układ sił pomiędzy głównymi eksporterami, w odniesieniu do ich kraju. Analizę oparto o dane z lat 2004-2006 oraz 2013-2015 dotyczące eksportu z następujących państw: Holandia, Hiszpania, Polska, Maroko i Turcja.
Wyhamowanie eksportu żywności
Eksport polskiej żywności znakomicie rozpoczął ubiegły rok, ale II półrocze przyniosło wyhamowanie wysokiej dynamiki. W efekcie apetyty na przebicie wartości 26 mld euro w całym 2016 r. raczej nie zostały zaspokojone – ocenia Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ). W rozpoczynającym się roku na polskich eksporterów żywności czyhać będzie wiele zagrożeń rynkowych, od chorób zwierzęcych po nasilające się praktyki protekcjonistyczne.