Strona główna Tagi Europejski Zielony Ład

Europejski Zielony Ład

Nadchodzi kolejny jabłkowy sezon

Działalność wielu branż w obecnej sytuacji związanej z globalną epidemią COVID-19 jest postawiona pod znakiem zapytania. Sektor owocowo-warzywny nie jest wyjątkiem. W 2020 roku podczas pierwszej i drugiej fali pandemii, sadownicy musieli sprostać wielu wyzwaniom.

Mechanizm dostosowania cen na granicach a nawozy azotowe

Parlament Europejski przyjął rezolucję w sprawie unijnego mechanizmu dostosowywania cen na granicach z uwzględnieniem emisji dwutlenku węgla zgodnego z zasadami WTO.

Polityka handlowa a emisja dwutlenku węgla w rolnictwie

Przyszłość rolników zajmujących się produkcją roślinną będzie zależeć od mechanizmu dostosowania cen z uwzględnieniem emisji dwutlenku węgla (w realnych granicach) – uważa Christiane Lambert, przewodnicząca Copa.

Większa podatność Europy na zagrożenia w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego

Pandemia COVID-19 zwiększyła podatność Europy na zagrożenia w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, a aktualne praktyki rolnicze nadal szkodzą środowisku – podkreśla Komitet Regionów. Samorządowcy zaproponowali zestaw środków wspierających agroekologię w UE.

Zbiory winogron w UE

Kryzys spowodowany COVID-19 rzuca cień na entuzjazm plantatorów winorośli wynikający z dobrych wskaźników zbiorów.

IOR – PIB aktualizuje strukturę organizacyjną

Zmiany w strukturze Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego są odpowiedzią nauki na nowe europejskie regulacje dotyczące rozwoju rolnictwa.

Posiedzenie AGRIFISH pod przewodnictwem prezydencji niemieckiej

Na wstępie posiedzenia Przewodnicząca obradom Federalna Minister Wyżywienia, Rolnictwa i Ochrony Konsumentów Julia Klöckner przedstawiała program prezydencji niemieckiej na najbliższe 6 miesięcy.

Jaka przyszłość czeka polskie rolnictwo?

Polska i europejska żywność będzie mniej konkurencyjna cenowo w stosunku do żywności z importu. Unia Owocowa informuje, że w ocenie ekspertów skupiających organizacje rolnicze i sadownicze, opublikowane przez Komisję Europejską strategie „Od pola do stołu” (Farm to Fork) oraz różnorodności biologicznej będące elementami Europejskiego Zielonego Ładu (European Green Deal), przyjęte w obecnym kształcie, sprawią, że europejskie i polskie rolnictwo może stać się niekonkurencyjne cenowo w stosunku do żywności pochodzącej spoza obszaru UE.

Ministrowie GV4+ o reformie WPR

19 czerwca odbyła się wideokonferencja ministrów rolnictwa państw Grupy Wyszehradzkiej poszerzonej o Bułgarię, Rumunię, Słowenię i Chorwację (GV4+). Spotkanie zorganizowane zostało przez Republikę Czeską, która przewodniczy aktualnie pracom Grupy.