Strona główna Tagi Fasola szparagowa

fasola szparagowa

Ruszyła Agro Akademia Warzywnicza

W tym tygodniu rozpoczął się cykl spotkań pod hasłem Agro Akademia Warzywnicza BASF. Jak przekazywał Maciej Wita to już drugi rok, w którym BASF, wraz z partnerskimi firmami, organizuje szkolenia dla producentów i przetwórców warzyw. Zimowa Agro Akademia to przede wszystkim wykłady i spotkania z ekspertami, a letnia – odbywa się w formie warsztatów polowych. Pierwsze spotkanie w tym roku dla producentów i przetwórców warzyw odbyło się 23 stycznia w Toruniu.

W kolekcji fasoli szparagowej

17 sierpnia br. na polu demonstracyjnym należącym do Doroty i Grzegorza Zabostów (fot. 1) w Kamionie k. Skierniewic można było obejrzeć kolekcję kilkunastu odmian fasoli szparagowej (fot. 2). Organizatorem spotkania była grupa producentów rolnych Agro Czar w osobie prezesa, Zygmunta Czarniaka (fot. 3). Gośćmi specjalnymi byli prof. dr hab. Józef Robak (fot. 4) oraz prof. dr hab. Adam Dobrzański (fot. 5), emerytowani pracownicy skierniewickiego Instytutu, od lat związani z producentami fasoli, a także Jean-Marc Liron, przedstawiciel Vilmorin.

Fasola szparagowa w Kamionie

Grupa Producentów Rolnych Agroczar zaprosiła ogrodników uprawiających fasolę szparagową na spotkanie, podczas którego zaprezentowano kolekcję odmian tego warzywa.

Dni Otwarte firmy Polan w Igołomi

Od piątku do niedzieli włącznie (tj. 22−24 sierpnia) w Igołomi (20 km od Krakowa) odbywała się 6. edycja Dni Otwartych Krakowskiej Hodowli i Nasiennictwa Ogrodniczego POLAN Sp. z o. o.

Odmianowe prezentacje w Kamionie

Już po raz trzeci Grupa Producentów Rolnych Agro Czar oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach zaprosiły producentów fasoli szparagowej oraz przedstawicieli zakładów przetwórczych na prezentację odmian tego warzywa.

Fasola szparagowa w Kamionie

Grupa Producentów Rolnych Agro Czar już drugi rok testuje odmiany fasoli szparagowej na polu doświadczalnym w gospodarstwie Doroty i Grzegorza Zabostów w Kamionie k. Skierniewic.

Przedłuż trwałość strąków fasoli

Fasola szparagowa należy do warzyw nietrwałych, czyli po zbiorze bardzo szybko traci wartość handlową. Jednak, jak wskazują wyniki badań przeprowadzonych w skierniewickim instytucie, stosując odpowiednie zabiegi można przedłużyć trwałość, nawet o 14 dni, świeżych strąków fasoli.

Fasolowy standard

Fasola szparagowa to warzywo przydatne do mrożenia i konserwowania, jednak zakłady przetwórcze mają ściśle określone wymagania względem dostarczanego im surowca. Czy łatwo sprostać tym wymaganiom, postanowiłam sprawdzić odwiedzając jedną z mroźni przetwarzających fasolę oraz plantatora dostarczającego surowiec na jej potrzeby.

W kolekcji odmian warzyw

21 sierpnia w miejscowości Moszna koło Nałęczowa w gospodarstwie Renaty i Henryka Zająców zorganizowano Dni Otwarte, na których prezentowano kolekcję odmian warzyw marki Seminis, należącej do koncernu Monsanto.

Coraz popularniejsza przyspieszana uprawa fasoli szpargowej

W rejonie Radomia w gminach Przysucha, Klwów, Potworów, Przytyk i Radzanów od dawna powszechna jest uprawa papryki w tunelach foliowych, coraz częściej w tego typu obiektach produkowane są jednak inne gatunki warzyw. Wynika to z malejącej opłacalności uprawy papryki, a także ze zmęczenia gleby wieloletnią produkcją tego warzywa na tych samych stanowiskach. Coraz większą popularność w uprawie tunelowej zyskuje fasola szparagowa, niejednokrotnie uprawiana w cyklu wiosennym i jesiennym.