Strona główna Tagi Fasola szparagowa
Tag:

fasola szparagowa

Fluktuacje cen warzyw

Na rynku hurtowym tanieje pietruszka, ziemniaki, marchew. Spadki cen notują warzywa spod osłon. Ceny cebuli są stabilne, drożeje - kalafior i kapusta głowiasta biała.

Notowania cen warzyw na rynku hurtowym

Tanieje kapusta, drożeje kalafior, spadają ceny fasoli szparagowej i pietruszki. Niskie ceny cukinii. Jakie zmiany na rynku hurtowym? Jak zmieniały się ceny w ostatnich pięciu latach?

Warzywa w hurcie: wzrosty i spadki cen

Ceny kapusty głowiastej białej wciąż wysokie, wzrosła cena fasoli szparagowej, bakłażanów, kapusty pekińskiej. Spadła cena ziemniaków i cebuli, najwyższe spadki odnotowała jednak pietruszka, z prawie 18 zł/kg w lipcu do ponad 3 zł/kg – obecnie.

Kapusta, cebula i ziemniaki – te warzywa są w cenie

Notowania cen warzyw na rynku hurtowym z ostatniego tygodnia (16-22 sierpnia br.)

Nie jakość, a susza kształtuje cenę

Rynek hurtowy owoców i warzyw odczuwa skutki suszy. Jakość tych produktów jest niższa od oczekiwanej, a ich ceny – nadal wysokie.

Braki podażowe warzyw na rynku hurtowym

Rynek hurtowy warzyw gruntowych ucierpiał wskutek suszy i czerwcowych upałów. Na „Broniszach” obserwowano w ostatnim tygodniu braki podażowe warzyw korzeniowych, kapustnych i liściowych. Rynek warzyw spod osłon jest w lepszej kondycji. Uprawy te są mniej narażone na warunki atmosferyczne, ale wymagają większych nakładów kapitału i pracy ludzkiej.

Susza i upały a ceny warzyw

Utrzymująca się susza skutecznie hamuje spadki cen warzyw gruntowych. Odstępstwa od tej reguły stanowią buraki ćwikłowe, cebula, kapusta głowiasta czerwona.

Ruszyła Agro Akademia Warzywnicza

W tym tygodniu rozpoczął się cykl spotkań pod hasłem Agro Akademia Warzywnicza BASF. Jak przekazywał Maciej Wita to już drugi rok, w którym BASF, wraz z partnerskimi firmami, organizuje szkolenia dla producentów i przetwórców warzyw. Zimowa Agro Akademia to przede wszystkim wykłady i spotkania z ekspertami, a letnia – odbywa się w formie warsztatów polowych. Pierwsze spotkanie w tym roku dla producentów i przetwórców warzyw odbyło się 23 stycznia w Toruniu.

W kolekcji fasoli szparagowej

17 sierpnia br. na polu demonstracyjnym należącym do Doroty i Grzegorza Zabostów (fot. 1) w Kamionie k. Skierniewic można było obejrzeć kolekcję kilkunastu odmian fasoli szparagowej (fot. 2). Organizatorem spotkania była grupa producentów rolnych Agro Czar w osobie prezesa, Zygmunta Czarniaka (fot. 3). Gośćmi specjalnymi byli prof. dr hab. Józef Robak (fot. 4) oraz prof. dr hab. Adam Dobrzański (fot. 5), emerytowani pracownicy skierniewickiego Instytutu, od lat związani z producentami fasoli, a także Jean-Marc Liron, przedstawiciel Vilmorin.

Fasola szparagowa w Kamionie

Grupa Producentów Rolnych Agroczar zaprosiła ogrodników uprawiających fasolę szparagową na spotkanie, podczas którego zaprezentowano kolekcję odmian tego warzywa.

Ostatnie artykuły

Internauci wybrali najlepsze produkty

Duże znaczenie na każdych targach mają przyznawane przez organizatorów nagrody. Nie inaczej jest na Międzynarodowych Targach Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu GARDENIA w Poznaniu.

W najnowszym MPS SAD 2/2020

W tym roku u większości gatunków sadowniczych – jeśli w kolejnych tygodniach nie wystąpią znaczne spadki temperatury, a wiosną przymrozki – zapowiada się bardzo intensywne kwitnienie.

Rynek rolno-spożywczy w działaniach UOKIK i Inspekcji Handlowej

Walka z nieprawidłowościami na rynku rolno-spożywczym to jeden z priorytetów UOKiK. Dzięki decyzjom Urzędu rolnicy szybciej dostają zapłatę za swoje produkty. Inspekcja Handlowa regularnie sprawdza jakość i oznakowanie warzyw i owoców w sklepach – w 2019 r. przeprowadziła ponad 800 takich kontroli.