Fasola szparagowa w Kamionie

Grupa Producentów Rolnych Agro Czar już drugi rok testuje odmiany fasoli szparagowej na polu doświadczalnym w gospodarstwie Doroty i Grzegorza Zabostów w Kamionie k. Skierniewic.

Zainteresowani producenci 14 sierpnia mogli obejrzeć kolekcję odmian, porozmawiać z przedstawicielami firm nasiennych i omówić problemy dotyczące uprawy tego warzywa z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa. W bieżącym sezonie na powierzchni 7,5 ha wysiano nasiona 30 odmian fasoli szparagowej. Siew przeprowadzono 6 czerwca br. Zastosowano rozstawę rzędów 50 cm, gęstość siewu – co 7,6 cm w rzędzie, kierunek siewu – wschód-zachód. Na 1 ha wysiano 2,62 jednostki nasion. Uprawy dwukrotnie chroniono przed chwastami (Basagran 480 SL) oraz przed chorobami (Amistar 250 SC). Średni plon, jaki uzyskano z całego pola doświadczalnego, wyniósł 15 t/ha.

Odmiany z hodowli holenderskich przedsiębiorstw Bakker Brothers i Holland-Select zaprezentował Antoni Lipniewski z firmy Alseed. Z oferty pierwszego hodowcy zwrócił on uwagę na odmianę Tempo, której okres wegetacji w uprawie polowej wynosi 60 dni (pod osłonami 56–58 dni). Rośliny tej odmiany mają duży wigor i mocny system korzeniowy. Zielone, proste strąki długości 13 cm, o średnicy 8–9 mm (40%) i 9–10,5 mm (60%) są wysoko osadzone na roślinach oraz dobrze wypełnione miąższem. Odmiana jest odporna na wirusa zwykłej mozaiki fasoli i bakteriozę obwódkową fasoli. Można ją uprawiać we wczesnych terminach lub w późniejszych, jako poplon, bądź też dwukrotnie w czasie sezonu wegetacji.

Standardem w ofercie Holland-Select jest odmiana Stanley o ok. 75-dniowym okresie wegetacji. Niezawodna w upalne lata (nie zrzuca kwiatów), zachowuje dużą zdrowotność nawet przy znacznej wilgotności (odporność na wirusa zwykłej mozaiki fasoli, antraknozę i bakteriozę obwódkową). Wzniesiony pokrój roślin zapewnia dobre przewietrzenie uprawy, co zmniejsza podatność na szarą pleśń i zgniliznę twardzikową. Dzięki mocnym pędom, rośliny nie wylegają nawet przy nadmiernym nawożeniu azotem czy intensywnych opadach deszczu. Strąki są wysoko osadzone, a przez to mniej narażone na choroby grzybowe i zanieczyszczenia. Nową propozycją w tym typie jest Columbo (fot. 1) o cienkich, długich i ciemnych strąkach.

Michał Lewandowski z firmy Nickerson-Zwaan polecał producentom nową odmianę Caprika (fot. 2) z hodowli francuskiego przedsiębiorstwa Vilmorin. Jest to wczesna (ok. 72 dni wegetacji) odmiana rekomendowana dla przemysłu przetwórczego i polecana do zbioru kombajnowego. Jej rośliny mają wzniesiony pokrój, a ciemnozielone strąki o długości ok. 14 cm (o średnicy: 65% – 9–10,5 mm, 35% – powyżej 10,5 mm) są równomiernie rozmieszczone na roślinach. Odmiana wyróżnia się wysoką odpornością na zwykłą mozaikę fasoli, antraknozę i bakteriozę obwódkową.

Fot. 2. Michał Lewandowski polecał nową odmianę Caprika

 
Robert Sekrecki reprezentujący firmę Clause przedstawił m.in. odmianę Crockett (fot. 3) o 68-dniowym okresie wegetacji. Tworzy ona ciemnozielone, proste i wyrównane strąki o średniej długości 12,3 cm i przekroju poprzecznym 8,5 mm. Jej rośliny mają wzniesiony i dość zwarty pokrój. Na polu doświadczalnym można było obejrzeć także interesującą nowość, będącą jeszcze w fazie testów – Wyatt (CLX 8122) o okresie wegetacji wynoszącym ok. 64 dni. Odmiana ta cechuje się dużą odpornością na choroby, co – jak tłumaczył – R. Sekrecki – jest zasługą m.in. pokroju roślin (zwarty pokrój, średnia wysokość roślin) i woskowatego nalotu na liściach, stanowiącego naturalną barierę przed patogenami. Ciemnozielone strąki są lekko owalne w przekroju poprzecznym, proste i wyrównane. Ich długość wynosi 14,5 cm, a średnica 8,5 mm.

Fot. 3. Robert Sekrecki zaprezentował m.in. odmianę Crockett[NEW_PAGE]Firma Syngenta w Kamionie promowała 3 odmiany: Pation, Konza i Serengeti. Pierwsza z nich cieszy się znaczną popularnością w Europie Zachodniej, gdzie jest ceniona za wczesność i wysoki, jednolity plon (bardzo zbliżona dojrzałość poszczególnych strąków). Jej rośliny mają duży wigor, dobrze znoszą upały. Konza i Serengeti to z kolei odmiany o dość podobnych cechach. Obydwie są średnio późne (wegetacja trwa ok. 72 dni), plenne, o długim okresie kwitnienia. Nawet przy wysokiej temperaturze, kiedy część kwiatów zostaje zrzucona, rośliny dalej kwitną i zawiązują kolejne strąki, które są wyrównane, proste o intensywnym ciemnym kolorze i połysku. Długość strąków odmiany Serengeti wynosi 14–16 cm, a Konzy – 16–17 cm.

Leszek Kołtun z firmy Seminis-Monsanto zwrócił szczególną uwagę na odmianę Bartava (fot. 4) o okresie wegetacji trwającym około 70 dni. Jest ona o 8 dni wcześniejsza od standardowej odmiany tej firmy – Paulista, i bardzo plenna. Rośliny mają wzniesiony pokrój, a strąki o średnicy 8–10 mm są mięsiste i bardzo łatwo odrywają się od szypułki. Odmiana polecana jest zarówno do przetwórstwa, jak i na rynek warzyw świeżych. Najnowszą propozycją dla przemysłu z oferty tego hodowcy jest Timgad. Strąki tej odmiany – długości 11,5–12,5 cm i średnicy 8–10 mm – nie przerastają, długo pozostają mięsiste, są bardzo wyrównane i wysoko osadzone na roślinie.

Fot. 4. Leszek Kołtun zwrócił uwagę na odmianę Bartava

Nowością z hodowli firmy Nunhems jest odmiana Teroma (fot. 5) o okresie wegetacji wynoszącym 75 dni. Jej rośliny cechują się dużą zdrowotnością, mają silny system korzeniowy, zwarty pokrój i są odporne na wyłamywanie przez wiatr. Strąki długości 12–13 cm, średnicy 9 mm (80%) i 9–10,5 mm (20%) są mięsiste, atrakcyjnie wybarwione na ciemnozielono (również wewnątrz) i smaczne. Są równomiernie rozmieszczone na roślinie i nie dotykają podłoża. Dzięki dobrej przydatności do zbioru (strąki są czyste, bez szypułki), uzyskuje się wysoki plon handlowy.

Fot. 5. Eleonora Kapusta uczestnicząca w spotkaniu w Kamionie ogląda strąki odmiany Teroma

Martin Gaycken z niemieckiego przedsiębiorstwa Van Waveren Saaten oraz Jerzy Tyczyński, reprezentujący tego hodowcę w Polsce, spośród przedstawionych kreacji zwrócili uwagę na Dynasty (fot. 6) o około 74-dniowym okresie wegetacji. Rośliny o wysokości 40 cm są odporne na bakteriozę obwódkową, antraknozę i zwykłą mozaikę fasoli. Zielone strąki o długości 13–14 cm oraz średnicy 8–9 mm (70%) i 9–10,5 mm (30%) są okrągłe na przekroju. Poleca się je zarówno do przetwórstwa, jak i sprzedaży na rynku warzyw świeżych.

Fot. 6. Jerzy Tyczyński (po lewej) i Martin Gaycken promowali odmianę Dynasty

Jolanta Szaciłło
Fot. 1-6 J. Szaciłło

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPoręczenia z BGK dla małych i średnich firm
Następny artykułElektryczny pastuch ochroni gospodarstwa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.