Strona główna Tagi Fertico
Tag:

fertico

Coraz trudniej rozpoznawać choroby w sadach i na plantacjach

Tegoroczne warunki pogodowe sprzyjają rozwojowi patogenów wywołujących choroby zarówno w uprawach sadowniczych, jak i na plantacjach truskawek. Ich właściwe rozpoznanie pozwoli nam obrać odpowiednią strategię ochrony.

Argument w ręku, czyli po co badać owoce

Nową placówkę laboratoryjną uruchomioną w Grójcu, działającą przy Instytucie Agronomicznym Fertico mieliśmy przyjemność zobaczyć i szczerze podziwiać 18 lutego br. Zakres jej imponujących możliwości analitycznych przedstawiają Piotr Barański, dyrektor działu marketingu i rozwoju firmy Agrosimex, oraz Karolina Felczak-Konarska, dyrektor nowo powstałego laboratorium.

Laboratorium w Grójcu – otwarte!

Niepozorny, najnowocześniejszy, błyskawiczny, sterylny, wszechstronny – słowa te były 18 lutego br. najczęściej używane przez dyrektor, Karolinę Felczak-Konarską, podczas prezentacji nowo otwartego laboratorium diagnostycznego Instytutu Agronomicznego Fertico w Grójcu. O celu, jaki przyświecał założeniu laboratorium informowali w Małej Wsi Leszek Barański i jego syn – Piotr (fot. 1).

Ostatnie artykuły

Lokalnie masowy wylot II pokolenia rolnicy zbożówki !!! – Komunikat warzywniczy PROCAM z 05.08.2020...

Na podstawie odczytów z pułapek feromonowych w centralnej części kraju, w okresie 22-30 lipca zaobserwowano masowy wylot II pokolenia motyli rolnicy zbożówki (Agrotis segetum).

Tajemnicze nasiona z Chin

Rośliny wyhodowane z nasion niewiadomego pochodzenia to poważne zagrożenie dla naszych upraw rolniczych i ogródków przydomowych – przestrzega dr Tomasz Kałuski, kierownik Centrum Badań Organizmów Kwarantannowych, Inwazyjnych i Genetycznie Zmodyfikowanych w Instytucie Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu. Dodaje też, że zagrożeniem mogą być również same nasiona.

Odporność warto budować latem

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.